100.000 rohingyes seran reubicats en un illa fins ara deshabitada del golf de Bengala

Bangladesh comença el trasllat de refugiats rohingyes a una illa remota i inundable

Dels 100.000 rohingyes que el govern vol reubicar, ja han arribat a Bhasan Char uns 1.640, tot i l'oposició de l'ONU i diverses ONG
Yasmin Córdoba Schwaneberg Actualitzat
TEMA:
Rohingyes

Bangladesh ha començat el trasllat de 100.000 rohingyes a l'illa remota de Bhasan Char, al golf de Bengala. El primer grup, d'unes 1.640 persones, ja ha estat reubicat, procedent del massificat campament de refugiats de Cox's Bazar, el més gran del món. Acull uns 738.000 membres d'aquesta minoria musulmana, que va fugir de Birmània fa tres anys, empesa per una persecució militar que va assassinar 22.000 rohingyes.   


Escenari de catàstrofes naturals

Organitzacions de drets humans, com Human Rights Watch (HRW), exigeixen que s'aturin els desplaçaments per les condicions de l'illa, deshabitada i exposada a catàstrofes naturals. De fet, s'inunda freqüentment durant les pluges monsòniques.

Activistes pro drets humans també han criticat la falta de transparència en el procés, que el govern de Dhaka va intentar dur a terme en secret inicialment.
 

Una vintena de vaixells han traslladat el primer grup de refugiats a Bhasan Char (REUTERS / Mohammad Ponir Hossain)

El govern de Bangladesh assegura que no hi ha alternativa i que l'illa de Bhasan Char compta amb totes les instal·lacions necessàries per acollir els refugiats. El Ministeri d'Exteriors considera necessària la reubicació dels rohingyes per l'extrema aglomeració al campament on són ara i la "deteriorada situació de seguretat i frustració" que hi viuen. 

Dhaka assegura que els desplaçaments s'han fet de forma voluntària, tot i que alguns rohingyes i organitzacions pro drets humans han denunciat que s'han produït reallotjaments forçosos, fins i tot dividint famílies.
 

 

Viatge per terra i mar

La marina de Bangladesh ha estat l'encarregada de noliejar la vintena de vaixells amb els 1.640 refugiats, que han salpat del port de Chittagong, després d'haver viatjat en autobusos des dels massificats campaments de Cox's Bazar, al sud est de Bangladesh.

Human Rights Watch denuncia que alguns trasllats de rohingyes han estat forçosos (REUTERS / Mohammad Ponir Hossain)


Denúncies de l'ONU

Des de l'arribada dels refugiats rohingyes a Bangladesh el 2017, el govern ha intentat reubicar-ne uns 100.000 a l'illa de Bahan Char, però l'ONU ho va impedir i exigeix, ara, que en tot cas els trasllats siguin voluntaris.

Les Nacions Unides asseguren tenir "informació limitada" sobre el pla de reallotjament i han advertit que fins ara no han participat en els preparatius de l'operació ni en la identificació de refugiats.
 

Famílies de refugiats rohingyes esperant embarcar-se per ser traslladats al nou camp (REUTERS / Mohammad Ponir Hossain)

 

Fugint d'un genocidi

Uns 780.000 rohingyes van arribar a Bangladesh l'agost del 2017 fugint d'una campanya de persecució de l'exèrcit i la policia birmans que va matar 22.000 persones. L'ONU ho considera una neteja ètnica i possible genocidi,  investigat pels tribunals internacionals. Els rohingyes, una minoria principalment musulmana de Birmània, on s'imposa la majoria budista, van cercar refugi al seu país veí, Bangladesh, com ells de majoria musulmana.   

En total, més d'un milió de rohingyes van haver d'abandonar casa seva i es van allotjar principalment a Bangladesh, però també a l'Índia, Tailàndia, Malàisia i altres països del sud-est asiàtic. Ha estat l'èxode més massiu a l'Àsia des de la guerra del Vietnam. 

 

Arribada massiva de rohingyes fugint de la persecució de l'exèrcit birmà


 

 

ARXIVAT A:
Drets humans Refugiats Rohingyes Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut