Assumir que ets un maltractador psicològic, el primer pas per penedir-se

El Servei d'Atenció a Homes de l'Ajuntament de Barcelona atén més de 250 homes que volen evitar qualsevol tipus de violència
Redacció Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

Reconèixer que un determinat comportament és violència masclista, assumir-ne la responsabilitat i buscar ajuda per canviar-ho. És el que estan fent més de 250 homes, que assisteixen voluntàriament al Servei d'Atenció a Homes de l'Ajuntament de Barcelona (SAH).

Al SAH tracten aspectes com identificar i reconèixer els comportaments i les actituds violentes; assumir la responsabilitat dels actes violents i les conseqüències que tenen; entendre per què fan servir la violència; conèixer el procés de la violència masclista o buscar alternatives no violentes en les seves relacions.

En aquest servei tracten violències de gamma baixa, que són les més freqüents. L'assistència sempre és voluntària. Aprenen a posar-se a la pell de les seves víctimes.

 

El maltracte psicològic és una forma de violència masclista subtil i, molt sovint, invisible.

Testimoni

En Manel és un dels 258 homes que atenen. A còpia de teràpia, les percepcions evolucionen. Sense encara assumir-ho, va decidir entrar voluntàriament al Servei d'Atenció a Homes per a casos de violència masclista i allà ho va començar a verbalitzar

Explica com va començar a entendre que era un maltractador:

" Ets un maltractador psicològic! Doncs fa impacte, no? I t'ho prens com una ofensa... "Hòstia, m'estàs insultant, no?" I després m'ho va repetir un altre cop la meva germana."

El silenci també es pot exercir com a violència. Mariona Auradell, coordinadora del SAH assegura que fa més mal que una bufetada:

" El silenci és un tipus de violència molt invisibilitzada i que, si parles amb les dones, és una de les violències que fa més mal, perquè crea tot un sentiment de culpabilitat, de frustració, de no saber el que està passant, que pot també fer més mal que una bufetada, que és el que tothom entén millor."

El Manel exercia el silenci com a violència:

"No voler escoltar-les, tancar la porta i anar-me'n sense donar raons de què ... i silenciar. Encara tinc el puzzle sense ubicar totes les peces. Hi ha peces que ja van encaixant i que em donen que si, que soc un maltractador, però s'ha de treballar"  

Per canviar conductes també es bàsic posar-se a la pell de les víctimes. Ell explica com pateix ara per la seva dona i la seva filla:

"La meva dona primera i la mare de la meva filla; jo pateixo per elles, t'ho dic de debò. I jo no he sigut d'exercir violència física, però, tot i així, estic patint per elles."

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut