Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell, aquest dimecres al Tribunal Suprem

Arderiu diu que es jutja Carme Forcadell "no pel que va fer, sinó per qui és"

L'advocada de Carme Forcadell diu que les acusacions, malgrat que ho neguen, estan criminalitzant un projecte polític
Josep Maria Camps Actualitzat
TEMA:
Judici procés

En l'exposició de les conclusions finals, Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell, ha assegurat que el seu processament ha vulnerat el principi de legalitat, perquè no s'ha respectat la seva inviolabilitat parlamentària.

Aquest dimecres Arderiu ha exposat el seu informe després de Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, que ha defensat que l'exercici de drets fonamentals ha d'estar per sobre de la unitat d'Espanya.


"En què quedem? Es jutja o no es jutja una ideologia?"

L'advocada de Forcadell, que ha reclamat l'absolució i la llibertat immediata de Forcadell, ha afirmat que les acusacions es contradiuen quan diuen que no es jutja un projecte polític, perquè aporten com a prova un projecte polític:

"Se'ns ha dit en l'acte d'aquest judici, que no se'ns jutja per una ideologia, i que no es jutgen els programes polítics. Bé, es continua defensant per les acusacions que uns dels documents clau és el full de ruta unitària, que es converteix en el projecte de JxSí i el seu acord. En què quedem? Es jutja o no es jutja una ideologia?"

En referència a l'acusació de rebel·lió per a la seva defensada, Arderiu s'ha queixat que no s'hagi inclòs la resta de membres de la mesa del Parlament que van prendre les mateixes decisions que ella.

Més enllà d'això, l'advocada ha afirmat que aquesta acusació vulnera la legalitat, perquè no respecta la inviolabilitat parlamentària que tenia com a diputada i com a presidenta del Parlament.
 

"No pel que va fer, sinó per qui és"

En aquest sentit, ha assegurat que les acusacions s'inventen tipus penals que vulneren tant drets fonamentals com la mateixa Constitució, i que se l'està jutjant "no pel que ha fet, sinó per qui és":

"La Fiscalia diu que resulta molt més greu si es comet la rebel·lió i a més s'han desviat fons públics. però no se l'acusa per malversació i se li demana més pena. Per tant, se la jutja per qui és. Això ens porta a sol·licitar l'absolució de la meva defensada i la llibertat provisional d'aquesta. Porta 446 dies a la presó, ha col·laborat en tot moment i ha mitjans menys onerosos."

Segons ha afirmat, durant tot el judici les acusacions no han pogut provar res contra ella:

"Això ens porta a preguntar-nos: si en 50.000 folis de causa i en 50 sessions de judici resulta que no s'han acreditat ni reunions, ni whatsapps ni correus electrònics ni converses telefòniques entre Forcadell, el govern i les associacions, com es va concertar? Per telepatia?"

"La senyora Forcadell no va participar en la presa de decisió de convocar un referèndum. Forcadell no va participar ni en la direcció, ni en la preparació, i no va participar en les reunions amb les forces i cossos de seguretat de l'estat, encara que el que s'intenta és fer-la aparèixer on no és."


Les "suposicions, conjectures i invencions" de la Fiscalia

Arderiu ha afegit que les acusacions aprofiten fins i tot que el Major Trapero demanés la seva presència en la reunió del 28 de setembre amb Puigdemont i Junqueras com a prova contra ella, malgrat no la convoquéssin a aquella reunió:

"Resulta que ens trobem en l'escrit de conclusions definitives de Fiscal que s'afegeix això, amb un afegitó que diu: "es va demanar que estigués la senyora Forcadell, i no es va poder desplaçar", afegitó que no es va atrevir a defensar en aquest acte en l'informe perquè és fals, perquè a la senyora Forcadell ni se la va convocar, perquè no tenia sentit, perquè no participava en res, i perquè fins el judici no va tenir coneixement d'aquesta reunió."

"Per tant, no oblidem que la càrrega de la prova és de l'oposició, i que no ens valen suposicions, conjectures i invencions per poder-la destacar quan no l'ha de destacar."

 


Ni a "Enfocats" ni a la Moleskine

Arderiu ha destacat que ni tan sols en el famós document Enfocats ni a l'agenda Moleskine, bàsics per a les acusacions, apareix Forcadell com a "promotora" del referèndum:

"Enfocats, ens va dir el secretari dels atestats que dataven aquest document, que no té data, en el segon semestre de 2016. En tot cas, llegit hauria de ser posterior a les eleccions de setembre de 2015, pel fet que es refereix a aquestes eleccions. Per tant, sense que això serveixi per donar-li cap validesa, al comitè estratègic i l'executiu, la senyora Forcadell no apareix ni en nom ni en càrrec com Molt Honorable Presidenta del Parlament de Catalunya."

"Pel que fa a l'agenda Moleskine, vagi per davant que no sabem qui és l'autor, si són comentaris i idees pròpies de l'autor el que es recull, el que sí queda clar, si es llegeix amb atenció, és que la senyora Forcadell no assistia a les reunions i que no participava en les de govern."


El TC estava "polititzat"

L'advocada ha dit que el Tribunal Constitucional que va reclamar al Parlament no debatre sobre la independència -cosa que ha qualificat de "censura", estava presidit per un membre del PP:

"És la primera vegada que el TC, en contra de la seva jurisprudència anterior, decideix declarar inconstitucional una resolució política, i ho fa un TC presidit pel senyor Francisco Pérez dels Cobos, el germà del senyor coordinador Diego Pérez de els Cobos."

"El senyor Francisco Pérez dels Cobos era militant del PP, fins i tot amb posterioritat a ser designat membre del TC. És només un exemple perquè es vegi la politització i, per tant, explica bastant l'actuació d'aquest òrgan."

Arderiu ha afegit que les acusacions han "magnificat" o "exagerat" la conducta de Forcadell, i ha assegurat que el que el TC reclamava a la mesa del Parlament era "fora de les seves competències".

 

 



Forcadell va complir "la legalitat del Parlament"

 

Arderiu ha assegurat que Forcadell va actuar sempre "complint la legalitat del Parlament", i que mai va participar en les iniciatives dels grups parlamentaris ni del govern, ni tampoc "va prendre cap decisió sobre el referèndum".

L'advocada també ha negat que el Diari Oficial de la Generalitat publiqués la declaració d'independència, tal com afirma la Fiscalia.

Arderiu ha ironitzat de manera un tant amarga sobre com ha anat apareixent Forcadell en els relats de testimonis de les acusacions, en llocs i moments en els quals no va ser-hi:

"La senyora Forcadell va anar a la Conselleria d'Economia, però no es va dirigir a  la gent ni va agitar la 'massa', com apunta la Fiscalia."

"Són situacions inventades i serien tonteries, si no fos per la gravetat  dels delictes que se li imputen."

L'advocada també s'ha queixat que en els atestats policials es classifiqués a Forcadell en l'apartat del Govern, i ha explicat que per això al llarg del judici ha anat preguntant als testimonis sobre si participava en les seves reunions.


Manifest signat per més de 600 parlamentaris

L'advocada ha acabat la seva intervenció tornant a reclamar la llibertat immediata i l'absolució de la seva defensada, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

També ha fet referència al manifest signat per més de 600 membres d'una cinquantena de parlaments d'arreu del món, molts dels quals han estat també presidents, i n'ha llegit un fragment:

"M'agradaria acabar llegint dos breus paràgrafs d'aquest manifest, que diu: "L'acusació contra ella afecta els fonaments democràtics de tot sistema parlamentari. Una democràcia parlamentària no es pot permetre censurar debats polítics al seu Parlament. El lliure debat de les idees i la seva translació a actuacions constitueix l'essència de la política parlamentària. Això és tot."

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut