Luis "Lucho" Arce celebra els resultats provisionals, que el converteixen en el pròxim president de Bolívia (Reuters/Ueslei Marcelino)

Arce, candidat d'Evo Morales, guanya les eleccions de Bolívia amb més del 50% dels vots

El principal adversari, l'expresident Carlos Mesa, ja ha reconegut la victòria de l'exministre d'Economia, candidat del MAS
Redacció Actualitzat
TEMA:
Bolívia

Luis Arce, home de la màxima confiança d'Evo Morales, és el virtual guanyador de les eleccions presidencials celebrades diumenge passat. 

Tot i que els resultats oficials de les eleccions presidencials es coneixeran a finals de setmana, la presidenta interina, Jeanine Áñez, i el principal adversari d'Arce, l'expresident Carlos Mesa, líder de Comunitat Ciutadana, ja han reconegut la victòria del candidat del Moviment al Socialisme (MAS).

 

L'expresident Carlos Mesa ja ha reconegut que serà el líder de l'oposició (Reuters/Manuel Claure)


Tots dos han donat per bons dos sondejos a peu d'urna que parlen d'una victòria amb més del 50 per cent dels vots, que convertiria Arce en president sense anar a una segona volta.

Per evitar la segona volta, el candidat guanyador ha d'obtenir més del 50% dels vots, o arribar al 40% amb deu punts d'avantatge sobre el segon candidat.

 

Un diari es fa ressò dels sondejos que diuen que Arce serà president (Reuters/Wara Vargas Lara)


Diversos dirigents de l'Amèrica Llatina també han felicitat Arce per la victòria, com els presidents de l'Argentina, Alberto Fernández; Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, i Veneçuela, Nicolás Maduro. També des d'organitzacions internacionals, com l'Organització d'Estats Americans (OEA) i les Nacions Unides.

Els seguidors del MAS ja han sortit al carrer a celebrar la victòria

 

Una partidària del MAS celebra els resultats provisionals (Reuters/Ueslei Marcelino)


Luis -Lucho- Arce, economista, és fill polític de Morales: ha estat ministre d'Economia una dotzena d'anys, durant els tres mandats de l'expresident, ara exiliat a l'Argentina. 

 

Partidaris del MAS mostren un cartell de la campanya de Luis Arce (Reuters/Ueslei Marcelino)


Morales va guanyar les eleccions celebrades l'any passat, però va acabar marxant del país enmig d'unes acusacions de frau electoral que ell nega i la justícia encara investiga.

 

Evo Morales ha celebrat la victòria d'Arce des de buenos Aires (Reuters/Agustin Marcarian)


La mitjanit de dimarts, amb el 36% dels vots escrutats, Arce liderava el recompte amb el 42,4%, seguit de Mesa amb el 36,5%. En tercera posició, amb el 18,9%, hi ha Fernando Camacho, exlíder cívic, que ha obtingut molt bons resultats a la seva regió, Santa Cruz, però no a les atres vuit.

El president del Tribunal Suprem Electoral, Salvador Romero, ha explicat que el recompte dels vots és lent perquè s'ha primat la fiabilitat sobre la rapidesa.

ARXIVAT A:
Bolívia Evo Morales
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut