30 escoles i instituts no estan a punt i Ensenyament en culpa el 155 i les pluges

Aquest curs començarà amb més d'un milió i mig d'alumnes, vora mil tres-cents més que l'any passat, i un increment de 690 docents
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

Trenta escoles i instituts no estan a punt per poder començar les classes el dia 12. Ensenyament atribueix el retard de les obres a la paràlisi provocada pel 155 i a les pluges d'estiu. El conseller, Josep Bargalló, ha explicat aquest dijous en la roda de premsa de presentació del curs 2018-2019 que el seu departament té un pla B per a tots els centres que passa per allotjar els alumnes en altres instal·lacions.

D'aquests trenta centre, n'hi ha deu que preocupen especialment, cinc dels quals són a Barcelona.

El conseller ha explicat les principals xifres i novetats del nou curs. Entre aquests darreres, la més destacada és que el curs vinent canviarà el sistema d'avaluació de secundària. Desapareixen les notes del 0 al 10 i s'avaluarà l'assoliment de competències, tal com ja es fa a primària. Hi haurà 4 qualificacions: "assoliment excel·lent" (AE), "assoliment notable" (AN), "assoliment satisfactori" (AS) i "no assoliment".

Iniciaran el curs 1.567.316 alumnes. Això significa 1.299 més que l'any passat. L'ensenyament secundari creix amb 9.682 alumnes i a infantil i primària es redueix en una quantitat semblant: 9.915 alumnes menys. El descens principal es dona a l'ensenyament infantil, amb 7.023 alumnes menys. Pel què fa a la formació professional, creix en 3.637 els alumnes. I els batxillerats en tindran 1.300 menys.

Hi haurà 71.865 mestres i professors, 690 docents més que el curs passat. La quantitat, però, encara està molt lluny dels vora 80.000 que hi havia a les escoles catalanes el 2010. Les plantilles han guanyat estabilitat i un 81% del professorat continuarà treballant al mateix centre.

També s'ha anunciat que es convocaran 5.005 noves places de docents: 3.604 del cos de mestres i 1.401 del cos de professors de secundària i FP.

Pel que fa a les proporcions en l'ensenyament públic, es mantenen estables. En els ensenyaments obligatoris, dos terços són centres públics i un terç són concertats.

Arrenquen deu centres nous i en tanquen dos

Aquest curs arrenquen deu centres nous. Seran sis instituts (a Mollerussa, Terrassa, Sabadell, Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i l'Hospitalet de Llobregat), tres instituts escola (dos a Mataró i un a l'Hospitalet de Llobregat) i una escola (a Barcelona). Desapareixen dues escoles: una de pública a la Pobla de Cérvoles i una de concertada al barri de Sants de Barcelona.

També es crea l'Institut Tecnològic de Catalunya de Formació Professional.

El conseller també ha explicat que encara hi ha un total de 1.015 mòduls prefabricats i que 93 centres estan íntegrament en barracons.

 

ARXIVAT A:
Educació Article 155
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut