L'espessa columna de fum ha provocat problemes de trànsit aeri (Reuters)

Les imatges de l'erupció del volcà Ruang a Indonèsia, amb milers d'evacuats i vols suspesos

Hi ha amenaça de tsunami pel risc que s'esfondri la caldera volcànica
Redacció/Agències Actualitzat

Milers d'evacuats a Indonèsia per l'amenaça de tsunami que ha provocat l'erupció des d'aquest dimarts del volcà Mont Ruang en una illa al nord del país.

Les autoritats han començat aquest dimecres l'operatiu d'evacuació, que podria obligar a desplaçar 12.000 persones. L'activitat volcànica també ha obligat a tancar set aeroports i a cancel·lar vols tant nacionals com internacionals, a més d'afectar el trànsit aeri de Malàisia i Brunei.

Les cendres i el fum han arribat als 5.000 metres d'altura. Els vulcanòlegs han recomanat una zona d'exclusió de set quilòmetres a la rodona del volcà, fet que obligaria a traslladar 10.000 persones i a evacuar-ne fins a 6.000 més.

Els experts temen una forta erupció que pugui provocar que s'esfondri la caldera del volcà, caigui al mar i això desemboqui en un tsunami.

L'erupció del volcà ha deixat imatges espectaculars:

El volcà en erupció vist des d'una illa veïna (Reuters)
La columna de fum s'ha elevat fins als 5.000 metres d'altura (Reuters)
Imatge de l'erupció volcànica durant la nit (Reuters)

Les autoritats han començat les evacuacions pel centenar de residents de Tagulandang, separada per un petit estret de l'illa on hi ha el volcà i situada a menys de cinc quilòmetres del cràter.

Els desallotjats, molts dels quals menors, s'ubicaran temporalment en refugis habilitats a l'illa Siau, a 25 quilòmetres de distància.

Una dona porta un infant a coll en espera de ser evacuats de l'illa de Sulawesi (Reuters/Antara Foto/Andri Saputra)
Un vaixell amb desenes d'evacuats per l'erupció, al port de Tagulandang (Reuters/Antara Foto/Andri Saputra)
El fum enlairant-se cap al cel des d'un petit poblet de l'illa de Tagulandang (Europa Press/Sijori Images)

Indonèsia té més de 400 volcans, dels quals com a mínim 129 continuen actius i 65 s'han qualificat de perillosos. La situació d'arxipèlag, sobre l'Anell de Foc del Pacífic, comporta que cada any hi hagi uns 7.000 terratrèmols, la majoria dels quals de poca magnitud.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut