Sant Jordi 2024: 10 llibres de literatura infantils per a nens i nenes de 0 a 6 anys

A la selecció hi trobareu música, valors, pestanyes que s'obren i imaginació, molta imaginació!

Si esteu buscant propostes per als vostres fills petits, esteu d'enhorabona perquè el corpus editorial del mercat per a nens i nenes de 0 a 6 anys és molt extens. Visiteu biblioteques i llibreries i busqueu un llibreter o una bibliotecària de confiança que us puguin aconsellar i ajudar. Mentre no passa això, aquí us presentem 10 propostes de llibres infantils per als més petits inclosos en la nostra Superbiblioteca que, creiem, els poden agradar.


A partir d'1 any


"Mill, el grill", d'Oriol Garcia Molsosa i Gusti (il·lustracions)

Combel 

Aquest pot ser un bon primer llibre de tapa dura si, fins ara, heu optat pels tous de tela. L'edició és de molta qualitat i està feta amb cartró dur que és perfecte per a aquestes edats. 

La història és la d'un grill que és compositor i que ha decidit crear una nova cançó a partir de la sembra d'una llavor. A cada plana s'incorpora un nou animal que ajudarà el grill a fer possible el seu desig. Els textos són repetitius i amb ritmes, cosa que ajuda els més petits en la percepció de les lletres i les paraules. La musicalitat que donen les repeticions desperta la seva curiositat, afavoreix la comprensió i els ajuda a identificar sons. Aquest llibre té un extra: du incorporada la música que compon el Grill i ho fa d'una manera acumulativa: la música que sona en la primera plana no està completa i només ho estarà quan es finalitza el llibre. Una gran proposta d'Oriol Garcia Molsosa amb les il·lustracions genials, simples i acolorides d'en Gusti.

 


A partir de 2 anys

"La finestra", de Claude Ponti

Club Editor 

Trombolina i Kinabalot són els protagonistes d'una sèrie de llibres de format petit que l'autor va escriure per als més petits. Aquests dos pollets són germans i, a cada llibre, s'explica una aventura diferent. Totes parteixen de moments quotidians i tenen molt a veure amb la imaginació i la fantasia. En aquest cas, mentre esperen la mare, viatgen amb una finestra. Qualsevol llibre de la col·lecció potser una bona proposta.

 

 

A partir de 3 anys

"Espereu-me!", de Dorothée de Monfreid

Libros del Zorro Rojo

La colla dels gossets es reuneix per anar de vacances. L'Omar és un d'aquests gossos però, a diferència dels altres, no pot seguir el ritme del grup. Aquesta vegada es queda enrere portant la motxilla, també és l'últim a l'hora de posar-se el banyador o quan camina per la sorra. L'Omar comença a estar cansat d'aquesta situació i busca la manera de conviure-hi. No sempre quedar-se enrere ha de tenir desavantatges, oi? Gaudiu de tots els detalls de les il·lustracions.

 

 

"El millor regal", de Scarlet Narciso

Edicions Ekaré

La història comença amb un mico que torna de fer una excursió amb el seu amic l'esquirol. Quan arriba a casa, decideix cosir l'armilla del seu amic os, que estava trencada. Quan l'hi porta, el seu amic os es posa molt content i decideix fer el mateix amb el seu amic hipopòtam: li arreglarà unes botes. Cadascun dels animals que rep un regal, decideix fer-ne un altre. 

Una història circular que va repetint la mateixa estructura a cada plana i que funciona molt bé per als nens i nenes d'aquesta edat. Cada bona acció, generosa i desinteressada, en genera una altra, amb la qual cosa estem parlant amb els més petits de generositat i agraïment. 

 

 

"La volta al món", de Javier Villafañe i Juan Ramón Alonso (il·lustracions)

Kalandraka

En Santiago agafa el seu tricicle decidit: avui farà la volta al món. Comença a pedalejar i es troba un gos i un gat que li pregunten si el poden acompanyar, el nen diu que sí i el comencen a seguir. Segueix pedalejant i es troba un conill i una formiga que també s'hi volen sumar. En Santiago també els accepta. Després vindrà una vaca, i un elefant, i un cavall...

Una història acumulativa que tant agrada als nens i nenes d'aquestes edats i que us permetrà jugar i memoritzar en família. Ja us en recordeu, de quin és el llistat d'animals que hi apareixen? Les il·lustracions del Juan Ramón Alonso a llapis i aquarel·la són una meravella. Amb un estil clàssic i molt realista, saben jugar i ocupar els espais de les pàgines del llibre.

 

 

"L'elefanta", de Jungyeon Kang i Lilia (il·lustracions)

Corimbo

Mai no heu vist (ni veureu) una elefanta amb una trompa tan llarga. Tampoc l'han vist mai la resta d'animals i potser per això els tigres hi seuen per explicar contes, l'os s'hi estira a dormir i els porquets hi fan un pícnic. 

Aquesta és una història divertida, d'aquelles que només passen en els contes infantils. És un llibre ideal per explicar-lo en veu alta perquè les repeticions en el text donen musicalitat a l'oralitat. També és una bona història per comptar animals, per jugar i imaginar, i riure al final. Està escrita en lletra de pal i pot ajudar a identificar lletres, paraules o, fins i tot, a entrar en el procés de la lectoescriptura.

 

A partir de 4 anys

"Jo no he sigut", de Marta Altés

Blackie Books 

Si heu llegit algun llibre de la Marta Altés, ja coneixeu el seu estil tant en les il·lustracions com en la manera de resoldre les històries. En aquesta ocasió ens trobem davant dos amics, l'Ellis i l'Arlie, que viuen en una illa deserta. Ho fan tot junts i s'entenen a la perfecció. Però un dia desapareix una olla. L'Ellis culpa l'Arlie, i l'Arlie, l'Ellis. Tots dos diuen que són innocents però desconfien l'un de l'altre. L'endemà desapareix una cullera i, a partir d'aquí, hi ha baralles però també reconciliacions. El normal en una relació d'amistat. Però no oblidem una cosa, si ni l'Ellis ni l'Arlie no han agafat cap objecte desaparegut... qui ha sigut?

 

 

"La primera ostra", de Tina Vallès i Núria Solsona

Babulinka Books

Diuen que la primera ostra era molt poruga i que no volia sortir mai de la seva closca. Un dia hi va entrar un granet de sorra, s'hi va instal·lar i no volia marxar. L'ostra no volia cap intrús a casa seva, sempre havia estat sola i era feliç. Però, a poc a poc, s'adona que tenir algú al costat no és tan dolent. I que obrir-se als altres et pot comportar coses bones. Una manera molt bonica d'explicar com s'originen les perles que apareixen a les ostres. Un llibre delicat en el text i les il·lustracions, pausat. Al final hi trobareu una explicació més extensa sobre les ostres, com s'alimenten, on trobar-les i com es formen les perles.

 

Trobareu aquestes propostes, i moltes més, a la nostra Superbiblioteca.