LA MÚSICA A L'S3

"Jasmine & Jambo", un univers musical

Tomeu Penya i Anna Moliner omplen de personalitat les veus dels dos protagonistes, que interpreten les cançons creades per Marc Parrot

Aquesta sèrie musical tan original va dirigida al públic de 0 a 6 anys i també als seus pares i mares. Els dos personatges principals, la Jasmine i en Jambo, estimen tant la música que tot el que fan hi va lligat i viuen en un lloc surrealista on la música és per tot arreu. El resultat és un producte sorprenent perquè és molt particular, està ple de notes, sons i instruments. L'univers de "Jasmine & Jambo" convida la família sencera a ballar i a cantar en un entorn alegre i colorit. Hem parlat amb la directora, Sílvia Cortés, i amb el compositor de les cançons, Marc Parrot.

'Jasmine & Jambo', un món de música i sons
Jasmine i Jambo(CCMA)

Jasmine i Jambo, dos personatges que es complementen

Els dos amics són superdiferents, com el dia i la nit, però alhora tenen un vincle increïble. Les diferències entre ells es fan notar fins i tot en les dues veus, als antípodes l'una de l'altra. La Jasmine sembla una fada, "una campaneta" de Peter Pan, té una veu aguda i suau, i en Jambo, en canvi, té la veu greu com la d'un contrabaix. Ell és un pou de coneixement. Les veus de Tomeu Penya i Anna Moliner omplen de personalitat els dos protagonistes i contribueixen a augmentar la dosi d'alegria i amor per la música que transmet la sèrie.


La directora, Sílvia Cortés, explica: "Els dos intèrprets principals, l'Anna Moliner i en Tomeu Penya, fan un tàndem perfecte perquè tenen unes veus del tot complementàries: l'Anna és soprano i en Tomeu és baix. A més d'aquesta conjunció en les seves tessitures, la diversitat d'accents que aporten aquests dos artistes sona com una mena 'música dialectal' dins el diàleg."

"Els personatges secundaris que interpreta Clara Cortés estan tractats com a banda sonora", continua la directora de la sèrie. "El Dubudú (el gat) i les Lalalas (les tres notes inseparables) parlen harmonitzats i a to amb la música incidental. I si parem bé l'orella, apreciarem que amb els moviments d'en Jambo sona un piano i amb els de la Jasmine, un ukelele. A Soundland, tot el que sona està a to o sona bé."

 

La vida a Soundland, el país dels sons

Viure a la terra de la Jasmine i en Jambo significa viure la música a l'interior i a l'exterior sigui per tocar un instrument, sigui per refugiar-se en la música. Els dos personatges estan bojos per la música i asseguren que "la vida és no perdre el ritme". I allà, la vida de la Jasmine i en Jambo és una aventura musical. A Soundland sempre hi passa alguna cosa, però fins i tot els problemes es resolen amb música.


Per a Sílvia Cortés, unir la música i les emocions és un dels grans objectius de la sèrie: "Per això a cada episodi hi ha un conflicte emocional i un concepte musical que es trenen en la història. El to major i el to menor es barregen amb la frustració, la inspiració amb la melangia, l'òpera amb la gelosia, el solfeig amb la tenacitat, la sardana amb ser un mateix, la samba amb la protesta, les guitarres amb la renúncia, el silenci amb l'empatia, el heavy metal amb el respecte o la salsa amb l'enamorament, per posar alguns exemples."

Cançons i emocions per a tots els públics

"Un altre punt de partida de la sèrie és tractar la música com a pont generacional --ens explica la directora--. Volíem que les cançons les poguessin compartir pares, mares, fills, filles, avis, àvies, tiets i tietes. Per això en Marc Parrot ha posat un punt de risc i ha compost cançons amb tota mena d'estils musicals, del punk a la sardana, passant pel rock, el rap, el jazz o el heavy metal. I també per això ha fet una producció musical d'alta qualitat, gravada amb instruments reals i amb instrumentistes especialitzats."

Cada capítol parla d'un concepte musical i l'enllaça amb el món de les emocions. Segons Cortés, "les emocions són les reines del ball, perquè, com a tot arreu, la música expressa les emocions d'una manera molt directa. Tot plegat són experiències de vida que la Jasmine i en Jambo segellen amb la música. Amb les cançons, al clímax de cada episodi, els dos amics expressen d'una manera poètica, evocadora i emocional allò que han après".

Marc Parrot ja havia fet cançons per a l'SX3, però aquest projecte ha estat ben diferent, tal com explica el compositor: "Segurament alguns hi trobaran similituds en algunes de les cançons, però en el cas de 'Jasmine & Jambo', que explícitament parla i vol parlar de la música, hem obert moltíssim més el ventall pel que fa a estils i experimentació i, per tant, la diversitat musical és molt més rica que en l'anterior etapa."

D'on neix tot aquest món?

El concepte i el disseny d'aquest espectacle tan rítmic i animat per al públic infantil és de la productora catalana Teidees. Marta Alonso n'és la productora. Els ha merescut el premi a la millor sèrie d'animació internacional al Festival Écran Jeunesse, i ja s'ha venut a les televisions públiques de França, Suècia i Suïssa. S'ha fet en coproducció amb Televisió de Catalunya (TV3) i amb la participació d'IB3 i de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

En l'aspecte visual, la sèrie s'expressa amb una animació 2D dinàmica que fa servir formes geomètriques i una paleta de colors secundaris molt particular que donen un aire retro a tot el conjunt.

A totes les plataformes: Youtube i Spotify

Totes les cançons estan disponibles a totes les plataformes de consum del SX3: la web, l'app SX3 de vídeo per a dispostius mòbils i també l'HBbtv (botó vermell) i les aplicacions SX3 per a smart tv. Aquí teniu la informació per poder-les descarregar.

Les cançons de "Jasmine & Jambo" també us acompanyaran des de  Youtube
 

Prepara't per ballar sense parar al ritme de la millor música amb dos amics molt animats! Obre bé les orelles!