Vaga indefinida d'escombriaires a Salt, que denuncien amenaces de l'empresa

Un grup de treballadors acampen a la seu de Fomento de Construcciones y Contratas a Salt i no se'n pensen moure fins que els millorin les condicions laborals
Redacció / ACN Actualitzat
TEMA:
Drets laborals

Els escombriaires de Salt han començat aquest Nadal una vaga indefinida per denunciar que tenen el conveni caducat des de fa un any, i reclamen millores salarials i en les condicions de treball. Afirmen que l'empresa els ha amenaçat amb sancions i acomiadaments.

Tot just ha començat la vaga indefinida i alguns dels contenidors que hi ha al centre ja estan plens. Salt té una població de més de 30.000 habitants i, de moment, mentre duri la vaga, els serveis mínims només recolliran la brossa al Centre Hospitalari Santa Caterina, al CAP i al mercat.


Andròmines i escombraries

Poques hores després d'haver engegat l'aturada, la vaga d'escombraries ja es fa evident als carrers de Salt. Al centre, s'amunteguen bosses de deixalles i andròmines abandonades al costat dels contenidors.

Els serveis mínims que s'han dictat recullen que cada dia s'han de buidar els contenidors de la zona de l'hospital, dels CAP i del mercat cobert. També cal fer-ho a les escoles pel servei de menjador, però com que ara estan tancades fins després de Reis, això no s'aplica.

Escombraries a la zona centre de Salt, al costat de l'Ajuntament (ACN / Xavier Pi)

Per a la resta, el rebuig i l'orgànica s'han de recollir cada 48 hores. En el cas del cartró i els envasos, es fa la meitat del servei; i en la recollida diària (rebuig) i deixalleria, un 33% de l'habitual.


Què reclama la plantilla?

Els treballadors demanen un nou conveni. Critiquen que l'empresa, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), s'hagi tancat en banda a l'hora de negociar. A més, es queixen que hi ha rates als contenidors i el servei és "deficient".

Ho exemplifiquen dient que els serveis mínims que s'han dictat per a l'orgànica ja són superiors a la recollida que fan habitualment.

Un grup de treballadors han passat la nit acampats a la seu de Salt de l'empresa FCC (ACN / Xavier Pi)

Els vaguistes han muntat un campament davant la seu de la concessionària, on han encès una foguera. Hi han passat la primera nit i asseguren que no se'n mouran fins que el conflicte es desencalli.

L'aturada afecta una quarantena de treballadors. "Portem massa temps amb els sous congelats, fa un any que no tenim nou conveni i les condicions són precàries", explica el president del comitè d'empresa, Xavier Vives.

Asseguren que no hi ha prou camions, que els que tenen s'espatllen i que fa temps que estan aguantant "una plaga de rates".

Silenci de l'empresa i de l'Ajuntament

La plantilla d'FCC critica l'immobilisme de l'empresa per intentar desencallar el conflicte, i asseguren que a això s'hi afegeix també "el silenci de l'Ajuntament".

També s'hi suma, explica Vives, que s'han assabentat que el consistori i la concessionària estarien negociant una pròrroga del contracte, que suposaria mantenir "els salaris congelats dos anys més".

El president del comitè explica, a més, que s'han vist "obligats" a tirar endavant la vaga indefinida per Nadal. Vives diu que ja se n'havia convocada una altra per a la Puríssima, que es va deixar en suspens.

ARXIVAT A:
Drets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut