Uns 5.000 estudiants es manifesten pel centre de Barcelona

Universitaris i estudiants de Secundària participen en diferents manifestacions arreu de Catalunya en contra del model universitari de tres anys de grau i dos de màster
Redacció Actualitzat

La segona jornada de vaga dels universitaris i dels estudiants de Secundària té molta més incidència que la de dimecres. S'hi han sumat organitzacions d'estudiants contra el nou model universitari que planteja tres anys de grau i dos de màster. Asseguren que encarirà el pas per les aules.

Aquest migdia, els estudiants s'han manifestat a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. A Barcelona, uns 5.000 estudiants han participat en la marxa pel centre de Barcelona en protesta per la nova normativa. La manifestació, que ha començat a la plaça de la Universitat, han acabat amb l'entrada de manifestants al rectorat de la UB, que ja estava ocupat des de dimarts a la nit.

La marxa l'ha
encapçalat una pancarta amb el lema "Aturem el 3+2. Universitat per a tots". S'hi han pogut veure  moltes estelades i moltes pancartes contra el nou model i l'actuació del ministre Wert. Els joves han cridat consignes a favor de l'educació pública i de qualitat. També han recollit signatures per tirar endavant una iniciativa legislativa popular que volen portar al Parlament perquè s'incrementin els pressupostos destinats a l'educació i es deixin de donar diners a escoles concertades d'elit.

Durant el recorregut, un grup de manifestants han llançat ous plens de pintura de colors a la façana de l'edifici de la Borsa, al passeig de Gràcia amb el carrer Diputació. A la zona hi havia tres furgons antidisturbis dels Mossos que també han quedat tacats de pintura, però els agents no han carregat contra els estudiants.

A Lleida, uns 250 estudiants s'han concentrat davant del Rectorat de la Universitat. A la marxa, que ha recorregut diferents punts de la capital del Segrià, hi havia pancartes dient que s'aturi el 3+2 i moltes estelades. A Girona, els estudiants s'han concentrat al rectorat i, tot seguit, han fet una marxa on han participat uns 300 joves. A Tarragona hi ha hagut una manifestació que ha començat a la plaça Imperial Tàrraco i que ha reunit també unes 300 persones.

Mobilitzacions durant tot el dia

A l'edifici històric de la Universitat de Barcelona avui només s'hi pot entrar per la porta del carrer Balmes, on hi ha un piquet informatiu amb una vintena d'estudiants. Els patis i passadissos estan pràcticament buits. A primera hora del matí, un grup d'estudiants ha tallat uns minuts la Diagonal.

A l'Autònoma, l'activitat, aquest matí, també està sota mínims i els accessos per carretera s'han tallat amb pancartes i barricades formades amb contenidors. Alguns estudiants s'han concentrat a les rotondes d'accés al campus i a la parada dels Ferrocarrils per dissuadir els universitaris que van a les facultats. Un ampli dispositiu dels Mossos d'Esquadra s'ha instal·lat a la zona.

Els estudiants protesten contra el decret estatal que introdueix graus de tres anys en el sistema, en què actualment predominen els de quatre cursos. Segons el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la convocatòria busca forçar "compromisos" dels rectors i del govern espanyol per garantir la moratòria el 2018 i no aplicar el decret, si no s'acompanya de màsters a preu públic i amb prou beques.

El secretari d'universitats del govern, Antoni Castellà, afirma que on més se segueix la vaga és a les Facultats de Lletres i que hi ha més participació que a la jornada d'ahir. Sobre les queixes dels alumnes, Castellà ha insistit que a Catalunya es mantindrà la qualitat dels postgraus: "Seria un error gravíssim passar d'un sistema rígid de 4+1 a un sistema rígid de 3+2. A Catalunya això no passarà. Aquí el que volem, com a la resta de països europeus, és tenir un model en què puguin conviure graus de quatre, alguns graus de tres, màsters d'un o màsters de dos, però sobretot fer-ho amb tot el seny de l'anàlisi de la qualitat."

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut