Imatge d'una posidònia (Pepe Molina/UPC via ACN)

Una app permet saber on hi ha posidònia perquè els navegants no hi tirin l'àncora

La Generalitat ha posat a l'abast aquesta aplicació perquè els navegants no tirin l'àncora en els fons on hi ha posidònia i altres plantes marines
Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

La pressió nàutica que hi ha al litoral català perjudica el fons marí, sobretot les praderies de posidònia, que tenen un gran valor per a la biodiversitat.

Per aquest motiu, aquest estiu, el govern ha posat a l'abast una aplicació perquè els navegants no tirin l'àncora en els fons on hi ha posidònia i altres plantes marines.

La Generalitat considera que és compatible la protecció del mar amb l'oci i demana el compromís dels patrons d'embarcacions per no malmetre el fons marí. A Catalunya hi ha 33.000 barques d'esbarjo.

L'alerta arriba coincidint amb l'auge del turisme en espais naturals, que ha crescut massivament en els darrers anys i especialment arran de la pandèmia.


Una app gratuïta

L'aplicació, CarryMap, és gratuïta i conjuntament amb un mapa cartogràfic, el Fancat, que també s'ha de descarregar, permet localitzar l'embarcació i saber on s'ubiquen les praderies de posidònia i altres plantes marines. La informació és accessible sense connexió a internet.

Una imatge de l'aplicació per veure on s'ubiquen les praderies de posidònia

Les praderies de plantes marines tenen un alt valor per a la biodiversitat, són lloc de reproducció i creixement de moltes espècies, estabilitzen la sorra i oxigenen l'aigua, en total, n'hi ha 9.300 hectàrees al litoral català.

 

Molta feina a fer

Els encarregats de controlar l'estat de la posidònia en espais com cala Montgó, a l'Escala, són els submarinistes del parc natural de les illes Medes, que constaten que com a la resta del litoral català, encara hi ha molta feina a fer. Quim Aragonès, patró de l'embarcació d'inspecció al parc natural illes Medes explica com alguns patrons arrosseguen l'àncora.

"La gent en comptes d'avançar amb el vaixell i anar recuperant la cadena amb vertical el que fa és estirar l'àncora amb el molinet i el que fa això és anar arrossegant i llaura tot el fons arrencant tota la posidònia, que ja no sobreviu."

Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, diu que s'ha de ser conscients que vivim en una situació d'emergència climàtica: "Només ens en sortirem si som conscients del que estem preservant, si som conscients del moment que vivim d'emergència climàtica i si som conscients que tot és finit."

L'ús de l'aplicació és voluntària, però s'està treballant en una normativa per protegir més la posidònia.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut