Diverses persones contemplen les destrosses del terratrèmol en un edifici derruït (Reuters/Vicente Gaibor Del Pino)

Un terratrèmol de 6,8 a l'Equador causa almenys 14 morts, 400 ferits i nombroses destrosses

El sisme, que també s'ha notat al nord del Perú, ha malmès façanes, ha trencat vidres i ha obert esquerdes a les parets de molts edificis, i també ha provocat la caiguda de línies telefòniques i talls de llum en diversos punts de la província d'El Oro
Redacció Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

Almenys 14 persones han mort a causa del terratrèmol de magnitud 6,8 que aquest dissabte ha sacsejat la província de Guayas, al sud-oest de l'Equador. La majoria de les víctimes s'han localitzat a la regió costanera d'El Oro, sobretot a la ciutat de Machala, una de les més afectades.

Les dades preliminars indiquen que una cinquantena de cases s'han ensorrat totalment i un centenar tenen afectacions greus. També hi ha danys importants a les carreteres i en la xarxa elèctrica.

El sisme ha provocat el pànic entre els veïns, que han sortit al carrer. El terratrèmol també ha afectat la regió de Tumbes, al nord del Perú, on les autoritats han confirmat la mort d'una nena de quatre anys i desenes de ferits, així com habitatges destruïts o parcialment afectats.

Bombers i policies en acció entre la runa després del terratrèmol aquest dissabte a Machala (Reuters)

El president de l'Equador, Guillermo Lasso, ha informat que dotze persones van morir a la zona fronterera amb el Perú, i dues a Azuay. Les autoritats equatorianes apunten que el sisme ha deixat gairebé 400 ferits, a qui van atendre en diversos centres sanitaris de Guayaquil, capital de la província de Guayas, després de l'evacuació via aèria des de Machala.

Interior d'un edifici amb destrosses caudades pel terratrèmol a l'illa de Puná (Reuters/María Fernanda Landín)

S'enfonsa un museu de Puerto Bolívar

Entre les construccions afectades pel sisme, n'hi ha una de força emblemàtica: el Museu Marítim de Puerto Bolívar. A causa del tremolor s'han ensorrat les pilones que l'assentaven dins de l'aigua i s'ha enfonsat.

Es tracta d'un museu molt conegut, amb més de 60 anys d'història, on s'exposaven fins a 5.000 objectes i estris relacionats amb el mar. Alguns pescadors de Puerto Bolívar s'hi han acostat amb barques per intentar-ne salvar alguns.

El Museu Marítim de Puerto Bolívar mig submergit a l'aigua (Reuters)


Quatre sismes més

Després de la sacsejada de més magnitud, que es va notar a 13 de les 24 províncies del país sud-americà, se'n van registrar quatre més de magnituds de 4,8, 3,7 i dos de 3,5, amb l'epicentre a l'extrem nord-est de l'illa de Puná, al golf de Guayaquil, al sud-oest.

L'Institut Oceanogràfic de l'Armada ha informat que el terratrèmol no tenia prou força per generar un tsunami a la costa continental i insular del país. L'Equador es troba a l'anomenat Cinturó o Anell de Foc del Pacífic, que concentra algunes de les zones de subducció --enfonsament de plaques tectòniques-- més importants del món, propens a una activitat sísmica.

Edificacions afectades pel sisme en un carrer de l'illa de Puná (Reuters/María Fernanda Landín)

El 16 d'abril de 2016 s'hi va viure un dels terratrèmols més destructius de la història recent, d'una magnitud de 7,8, que es va saldar amb més de 670 morts, milers de ferits, i pèrdues materials milionàries.

Aquest dissabte el moviment sísmic ha malmès façanes, ha trencat vidres i ha obert esquerdes a les parets de molts edificis, com els de l'antic moll de cabotatge de Machala. També ha provocat la caiguda de línies telefòniques i talls de llum en diversos indrets de la província d'El Oro.

Inici dels treballs de recollida de runa als carrers de Machala (Reuters/Vicente Gaibor Del Pino)

Les empreses petrolieres públiques i privades i les terminals de transport marítim no han quedat afectades i, tot i que van suspendre momentàniament l'activitat per precaució, ja tornen a operar amb normalitat, igual que els aeroports de Guayaquil i Cuenca.

El govern del país ha instal·lat un centre d'operacions centralitzat per activar operacions amb "caràcter emergent" per oferir les atencions necessàries als afectats pel sisme.

ARXIVAT A:
Medi ambient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut