Els malalts viuen sols, però comparteixen botigues, serveis i espais comuns (Village Landais Alzheimer)

Un poble només per a persones amb Alzheimer on poden viure soles i amb autonomia

En aquesta vila-residència, que té un any de vida, hi viuen un centenar de pacients amb Alzheimer en pisos individuals però amb espais i serveis compartits
TEMA:
Alzheimer

A Dax, un municipi francès al departament de les Landes, hi ha una vila on tots els seus habitants, un centenar, pateixen Alzheimer. Cadascun d'aquests residents/malalts viu sol (o en parella) a casa seva, gràcies a un entorn professional i voluntari (format per 200 persones més) que vetlla perquè puguin mantenir la màxima independència possible.

Tant l'arquitectura com el paisatge s'han dissenyat segons les necessitats dels seus habitants

Formen part d'un projecte que vol demostrar que, amb l'ajuda adequada, poden viure sense una tutela familiar o hospitalària constant i que ja ha complert el primer any de vida. Tant l'arquitectura com el paisatge, les botigues, els serveis i el personal, tot està dissenyat per acompanyar-los en la seva dependència, sense treure'ls llibertat o autonomia, i "en un ambient de cortesia i generositat" com destaca en Jacques, un dels seus habitants.

Una experiència que, segons els familiars, els retorna "la il·lusió i l'alegria de viure".

El projecte té un cost de sis milions i mig d'euros i s'emmiralla en una experiència idèntica pionera als Països Baixos. La meitat està subvencionat per l'estat francès, la resta, pels seus usuaris, que paguen 24.000 euros l'any per viure en aquest entorn adaptat on tot està pensat per respectar l'autonomia, la intimitat, l'estil de vida i les necessitats dels seus habitants, com es pot veure en aquest vídeo:
 

ARXIVAT A:
Alzheimer França
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut