Un jutge d'Osca referma que el govern ha de lliurar a l'Aragó un centenar d'obres d'art de Sixena

La sentència afecta peces que ara s'exposen al Museu Nacional d'Art de Catalunya i al Museu de Lleida
Redacció Actualitzat

La jutge d'Osca ratifica que la Generalitat ha d'entregar a l'Aragó les obres d'art del monestir de Sixena que són al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i al Museu de Lleida. La data límit és el 25 de juliol. La Generalitat assegura que esgotarà la via judicial i avisa que, si s'haguessin de traslladar, el procés pot ser llarg.

La jutge ha desestimat el recurs que havia presentat el govern català, un recurs de revisió a l'ordre d'execució de la sentència en què s'exigeix el trasllat de les peces. L'escrit de la jutge rebutja els arguments de la Generalitat i considera nul·la la compra de les obres que va fer el govern a les monges de Sixena. A més, la resolució obliga la Generalitat a presentar un pla de trasllat en un termini de 15 dies. Contra aquesta interlocutòria no es pot presentar recurs, però l'executiu de Puigdemont entén que la via judicial no s'ha acabat.

Per traslladar les peces, caldria descatalogar-les com a patrimoni català. A més, per les característiques d'aquestes obres, el procés de desmuntatge podria durar mesos.

En l'àmbit polític, el grup de Junts pel Sí presentarà al ple del Parlament una resolució que insta el govern a mantenir la unitat de les col·leccions, basant-se en la llei del patrimoni català. Tenen el suport de tots els grups, excepte Ciutadans.

La Generalitat recorrerà

El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, ha explicat que el govern català presentarà un recurs davant l'Audiència d'Osca, "i, si fes falta, davant el Tribunal Suprem", contra la decisió de retornar les pintures al seu lloc d'origen. El conseller ha expressat el seu "absolut convenciment que seria una temeritat i una imprudència arrencar les pintures murals, que estan adherides a una fusta perquè aguantin, i que procedíssim a traslladar-les a Sixena, a causa del seu estat".

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut