L'acord per presidir el Parlament de Navarra s'ha aconseguit per majoria simple en segona votació

Un acord "in extremis" amb el PSOE al Parlament de Navarra dona la presidència a Geroa Bai

Els nacionalistes aconsegueixen la presidència per majoria simple contra tot pronòstic
Actualitzat

El parlamentari de Geroa Bai Unai Hualde ha estat elegit aquest dimecres, en segona votació, president del legislatiu navarrès, amb els vots del seu grup, el PSN, EH Bildu, Podem i Esquerra-Ezkerra.

Com que no ha estat possible un acord inicial entre el PSN, Geroa Bai, Podem i I-E per a la constitució de la mesa del Parlament, s'han presentat tres candidats a la presidència de la cambra: Iñaki Iriarte, de Navarra Suma; Inmaculada Jurío, del PSN, i Unai Hualde, de Geroa Bai.

 

 

En la primera votació, cap dels tres ha aconseguit majoria absoluta, però després d'un llarg recés en el qual s'han reunit GeroaBai i el grup socialista, Hualde ha obtingut en la segona votació -en la qual n'hi havia prou amb una majoria simple- un total de 30 vots, per 20 del candidat de Navarra Suma.

D'aquesta forma, el candidat de Geroa Bai, que és president del PNB a Navarra, obtenia en la segona ronda una majoria que no havia obtingut en la primera.

Acord "in extremis"

Finalment el PSOE i Geroa Bai han aconseguit "in extremis" posar-se d'acord i canviar el que ja semblava inevitable: que la presidència del Parlament de Navarra acabés en mans de la coalició no nacionalista, Navarra Suma.

Els socialistes i Geroa Bai han aconseguit pactar la mesa del Parlament Foral i serà Unai Hualde, el president del PNB navarrès, qui el presidirà. En segona votació ha rebut els vots de socialistes, Podem, Esquerra Unida i també de Bildu.

Precisament, la negativa socialista a la possibilitat que el representant de l'esquerra abertzale formés part de la mesa havia estat l'escull per poder arribar a un acord, cosa que posava la presidència en mans de Navarra Suma, la coalició formada per UPN, el PP i Ciutadans.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut