Ernest Maragall i Roger Torrent aquest dimecres en el Parlament (ACN/Marc Puig)

Torrent i Maragall es querellaran contra l'exdirector del CNI per l'espionatge al mòbil

Segons diverses informacions, el CNI és client de NSO, l'empresa creadora del programa espia Pegasus, des de 2015
Redacció Actualitzat
TEMA:
Espionatge

Nou capítol del cas d'espionatge del mòbil del president del Parlament i d'altres persones amb el programa Pegasus. Aquest matí, Roger Torrent i el diputat i cap de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, han anunciat una querella contra Félix Sanz Roldán, exdirector del CNI.

Roldán va dirigir l'agència d'intel·ligència espanyola durant deu anys, fins al 6 de juliol de 2019. Nomenat per José Luis Rodríguez Zapatero, va continuar en el càrrec durant els mandats presidits per Mariano Rajoy i va ser rellevat per Pedro Sánchez fa un any.

Dimarts, en una declaració institucional al Parlament després de fer-se públic l'espionatge al seu mòbil, Torrent ja va anunciar que "anirem fins al final perquè s'esclareixi tot".

 

Félix Sanz Roldán va ser director del CNI fins al juliol del 2019 (ACN / Pol Solà)


Segons Torrent i Maragall, els fets constitueixen delictes contra la intimitat recollits al Codi Penal: intrusió no autoritzada i espionatge informàtic o escoltes il·legals.

La nota de premsa emesa per Torrent i Maragall explica que aquests delictes són sancionats amb penes de presó i que les penes s'agreugen quan els delictes els cometen funcionaris públics.

L'advocat d'aquests dos polítics d'ERC, Andreu Van den Eynde, ha explicat, en declaracions al programa "Els Matins" de TV3, que encara no és clara la jurisdicció davant de la qual s'ha de presentar la querella, però que el més lògic és pensar que serà la jurisdicció ordinària.


Espanya, client d'NSO des de 2015

Aquest dijous també s'ha sabut que el govern espanyol és client d'NSO, l'empresa israeliana que va crear el programa Pegasus, des del 2015, quan governava Mariano Rajoy. Així ho ha confirmat un extreballador de l'empresa, tot i que La Moncloa nega cap implicació.

Segons el diari El País, el CNI ha confirmat que tenen el programa espia, però ha puntualitzat que només l'utilitzen amb ordre judicial.

El diari Público, per la seva banda, afirma que la decisió de contractar els serveis d'NSO va ser de l'aleshores ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, amb l'objectiu d'espiar polítics catalans.

Roger Torrent va enviar una carta aquest dimecres a la ministra de Defensa, Margarita Robles, per demanar-li que permeti als especialistes en ciberseguretat de Citizen Lab, el grup interdisciplinar de la Universitat de Toronto que ha destapat l'escàndol, que investigui si el CNI és al darrere d'aquest cas.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, John Scott-Railton, de Citizen Lab, defensava aquest dimecres que és possible investigar l'ús de Pegasus per la via judicial.

"El que també és molt important és situar-nos en un altre nivell on hi hagi més parts que investiguin què ha passat, parts amb la capacitat de sol·licitar informació jurídica sobre qui va comprar Pegasus, com eren els contractes, qui va aplicar-lo, qui el va supervisar i, finalment, qui en va ser víctima."

 

A banda de Torrent i Maragall, també se sap que entre les persones espiades hi ha Sergi Miquel, estret col·laborador de Carles Puigdemont a Bèlgica i director del Consell per la República.

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, considera greu el cas, i ha assegurat que, si hi ha hagut algun delicte, caldrà comprovar-ho.

Tot i aquest possible cas de guerra bruta de l'Estat, ERC manté oberta la via del diàleg amb el govern espanyol i apel·la al compromís de transparència d'aquest per aclarir els fets i depurar les responsabilitats que se'n derivin.

ARXIVAT A:
Espionatge
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut