Foto de família dels guanyadors dels premis literaris després de l'acte a l'Auditori

Tània Juste, Premi Prudenci Bertrana, reivindica el paper de la dona com a creadora

La fundació anuncia un nou premi, el setè, que durà el nom d'Aurora Bertrana
Redacció Actualitzat
TEMA:
Literatura

En la Nit Literària de Girona s'ha lliurat el Premi de novel·la Prudenci Bertrana. Dotat amb 30.000 euros, l'ha guanyat Tània Juste per la novel·la "Amor a l'art". Un text que reivindica el paper de les dones com a artistes i creadores i no com a muses.

El llibre parteix de la descoberta que fa una jove historiadora de l'art d'una pintora parisenca dels anys vint que va quedar enterrada en l'oblit.

L'obra se submergeix en la vida de dues dones: l'Olivia, una noia que viu a la Barcelona dels anys 70 i que està a punt de llicenciar-se en l'especialitat d'Història de l'Art, i Valèria Sans, una pintora d'avantguarda que va viure al Montparnasse dels anys 20, que surt a la llum durant el buidatge d'un pis.

En l'edició que més originals ha rebut, l'obra de Juste s'ha erigit com a guanyadora amb una història "molt personal" on l'escriptora reivindica les dones artistes, moltes d'elles grans oblidades als llibres d'història.

Tània Juste, guanyadora del 54è premi Prudenci Bertrana de novel·la (ACN/Gemma Tubert)

Quatre premis literaris

Aquesta nit també s'ha entregat el Premi Carles Rahola d'assaig, que ha guanyat Josep Boira amb "La Via Augusta del segle XXI. El corredor mediterrani contra l'Espanya radial". L'autor ha explicat que un seguit d'efemèrides el van portar a pensar que era un bon moment per analitzar el passat, el present i el futur del corredor mediterrani perquè el 2021 és l'Any Europeu del Ferrocarril i es compleixen deu anys de la declaració del corredor mediterrani com un projecte estratègic.

Josep Vicent Boira, guanyador del 42è Carles Rahola d'assaig (ACN/Gemma Tubert)

El premi està dotat amb 6.000 euros i el jurat que va escollir l'assaig de Boira va estar format per Francesc-Marc Álvaro, Mita Casacuberta, Míriam Díez-Bosch, Joaquim Nadal i Josep Lluch.

L'escriptor Pol Castellanos s'ha endut el 36è premi Ramon Muntaner de literatura juvenil amb "L'assassina de Venècia", una novel·la d'aventures i intriga amb un rerefons històric en ple esclat de la Primera Guerra Mundial. L'obra té la Carla com a protagonista, una noia nascuda en el si d'una família aristocràtica a qui "no li agrada aquest món".

Nascut a Barcelona l'any 1991 i graduat en Estudis Literaris, Castellanos s'ha endut aquest guardó dotat en 6.000 euros.

El 44è Premi Miquel de Palol de poesia ha estat per Susanna Rafart per "D'una sola branca". L'obra parla, segons la seva autora, de la "pèrdua" i ho fa a través de la història del recorregut metafòric d'un caminant existencial enmig d'una natura boscosa i freda, presidida per la mort i els records. "És un caminant per al qual no corre el temps", ha explicat Rafart.

El guardó, dedicat a la poesia, està dotat amb 2.400 euros i la publicació de l'obra sota el segell de Proa.

Susanna Rafart, guanyadora del 44è Premi Miquel de Palol de Poesia (ACN/Gemma Tubert)

Dos premis sorpresa

La Fundació Prudenci Bertrana va revelar els guanyadors de quatre dels premis el juny passat però aquest vespre quedaven encara incògnites per descobrir.

El 27è Premi Cerverí a millor lletra de cançó ha estat per a Maria Arnal per "Meteorit ferit". El Premi Lletra, organitzat per la fundació i la UOC, que premia la iniciativa per promoure la lectura en català i l'aprenentatge de la literatura catalana, l'ha guanyat Canal Malaia.


Nou Premi Aurora Bertrana

La presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana, Mariàngela Vilallonga, ha anunciat la creació d'un premi nou per a l'any vinent. Serà el guardó Aurora Bertrana: "Una dona independent, austera, tossuda, convençuda de la seva vocació literària i que sempre va estar al costat d'aquests premis".

ARXIVAT A:
Literatura
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut