Fernando Simón, aquest divendres, durant la seva compareixença informativa (Europa Press)

Simón alerta la Generalitat per la "incongruència" de les dades dels últims dos dies

Fernando Simón avisa que, "si el problema no es resol els pròxims dies, hauran de tenir converses a nivell més alt per garantir la seguretat no només dels catalans, sinó de tots els espanyols"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Toc d'atenció del Ministeri de Sanitat a la Generalitat per les últimes dades sobre positius nous a Catalunya per Covid-19. El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, s'ha mostrat "sorprès" i "preocupat" per les "incongruències" sobre les xifres aportades des del govern català els últims dos dies.

En roda de premsa, l'epidemiòleg ha explicat que hi ha una part de les xifres d'aquest divendres que no han entrat a valorar: les de Catalunya. Els 150 contagis que ha reportat la Generalitat suposen un terç del total d'Espanya. Simón ha dit que no les entén i que s'està pendent de validar-les amb informació més detallada.

"Estem intentant entendre quins problemes hi ha hagut. Haurem d'estar pendents perquè no és intranscendent que no sapiguem què passa. Sabem que es tracta d'una zona concreta de Catalunya, però podria passar en altres. Si no se soluciona el problema en els pròxims dies, hauran de tenir converses a nivell més alt per garantir la seguretat no només dels catalans, sinó de tots els espanyols."

 

Simón s'ha mostrat "sorprès" i "preocupat" per les dades facilitades per Catalunya (Europa Press)

 

Fernando Simón ha insistit que "el problema d'ahir i d'avui ens ha sorprès també a nosaltres i ara estem intentant entendre el problema que hi ha hagut amb les seves dades". "Hem d'estar molt pendents del que passi", ha afirmat el doctor.

Segons el doctor, Catalunya "havia notificat un nombre molt important de diversos centenars de morts, però eren morts antics, que per la raó que sigui, en un moment determinat al llarg d'un període relativament important de dies, no havien estat computats en el dia que els correspondria i han estat notificats aquest matí". Un cop feta la verificació, s'ha concretat que la xifra de morts a Catalunya en les últimes 24 hores han estat tres.


Salut respon que les xifres són les correctes

La Conselleria de Salut ha respost al doctor Simón a través d'un comunicat per assegurar que les xifres evolucionen segons l'esperat, en tots els punts del territori. El departament diu que no hi ha cap zona a Catalunya amb evolució negativa i reclamen al ministeri que digui a quina zona fa referència Fernando Simón.

Aquest matí, la consellera Vergés ha assegurat que les dades es recullen correctament.

"Nosaltres estem reforçant ara la recollida de dades i la proposta de dades. Creiem estar segurs de les dades que publiquem, de les dades que enviem, d'explicar-les molt bé. Per mi, el més important no són les dades que s'envien al ministeri, sinó tot el que expliquem a la ciutadania de com es va desenvolupant l'epidèmia."

La consellera de Salut ha defensat com s'estan recollint les dades relacionades amb la Covid-19

 

El PSC vol que el director de Salut Pública s'expliqui al Parlament

Davant d'aquesta situació, la diputada del PSC-Units Assumpta Escarp ha exigit que comparegui "amb urgència" a la comissió de Salut del Parlament el director general de Salut Pública. Els socialistes volen que expliqui "què passa amb les dades de Catalunya" i que mostri "quin és el nombre real d'afectats i de morts" al país.

"Ja fa massa dies que veiem incongruències i dades que no lliguen a Catalunya", ha criticat Escarp, que compara les dades que arriben de Salut amb les de l'Estat, i ha demanat "no jugar amb les dades ni en les estadístiques quan es parla de persones amb noms i cognoms". La diputada també ha lamentat la falta de transparència, al seu parer, que hi ha amb aquestes dades a Catalunya.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut