Un box d'una UCI amb pacients de covid (ACN/Blanca Blay)

Òmicron vs. delta: un 54% menys risc d'ingrés hospitalari i un 75% menys a l'UCI

Al marge de la vacunació i de l'edat, l'òmicron provoca menys gravetat que variants com la delta, segons apunta un estudi fet a Catalunya
Carla Riverola Brutau Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Ja se sospitava, però encara hi havia alguns dubtes. Ara ja hi ha dades sòlides que ho apunten: la variant òmicron és, intrínsecament, menys greu que la delta. Al marge de l'estat vacunal i de l'edat, el risc d'ingressar es redueix amb l'òmicron.

Un grup de científics catalans acaba de publicar un article comparatiu de la gravetat de les variants delta i òmicron. I els resultats apunten que aquesta última té, de mitjana, un 54% menys de risc d'ingrés hospitalari. En el cas de les UCI, la reducció és encara més gran: un 75% de mitjana.

Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors han analitzat desenes de milers de contagis en dos períodes diferents: quan l'òmicron i la delta eren, respectivament, dominants (per sobre del 95% dels casos). Així, han vist que durant el període delta, dels 48.874 contagis analitzats, de mitjana, el 3,8% van requerir hospitalització, un percentatge que amb l'òmicron suposava el 0,9%.

Un pacient a l'UCI de l'Hospital Josep Trueta de Girona (Europa Press/Glòria Sánchez)

Pel que fa als ingressos a l'UCI, amb delta eren el 0,8% dels casos, mentre que amb òmicron n'ingressaven un 0,1%. Els investigadors associen l'òmicron amb una reducció del risc d'ingrés a l'hospital i a l'UCI en tots els estrats d'edat i estat de vacunació.

I això suggereix que el menor risc no és simplement resultat de més immunitat, sigui per la vacuna o per la infecció, sinó que l'òmicron és, per si mateixa, una variant menys greu que la delta.

Ara bé, malgrat que en tots els casos l'òmicron ha demostrat ser més lleu, la reducció del risc no és igual per a tothom, tal com precisa Enric Álvarez, investigador del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, i un dels autors de l'estudi:

"En funció del grup, es redueix el risc d'ingrés hospitalari entre un 40 i un 70%, i a les UCI pot anar des del 70 fins al 90%."

El fet que a les UCI el risc d'ingrés es redueixi més que a planta reforça, pels investigadors, la seva conclusió, apunta Álvarez: "Si a mesura que empitjora el pronòstic, els percentatges cauen més, és possible que el que estigui reduint el risc sigui la mateixa variant i no altres condicions". És a dir, hi ha menys casos de les formes més greus de la covid.

Una infermera prepara una dosi de la vacuna contra la covid (ACN)

Indicadors a la baixa

De fet, les dades de la pandèmia són ara mateix una bona mostra del comportament de l'òmicron. Des que fa més de dos anys va començar la pandèmia, ara és un dels moments més baixos, el virus circula poc i les ocupacions als hospitals es van reduint setmana a setmana.

Aquest diumenge hi havia 758 pacients ingressats, mentre que fa quatre setmanes n'eren 1.800. A les UCI hi tenim ara una de les xifres més baixes fins ara: 26 persones ingressades, quan fa un mes eren 45.

Les formes més greus, que requereixen ingressar a crítics, per tant, tenen una forta reducció.

La vacunació, encara una eina clau

Tot i això, el risc d'una covid greu encara és més alt entre els grups vulnerables, és a dir, gent gran i no immunitzats. I, per això, la vacunació és encara un factor clau.

Al Regne Unit, l'Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris ha donat llum verda a la primera vacuna bivariant contra la covid. És el primer país a aprovar una vacuna doble, en aquest cas de la farmacèutica Moderna, que no es dirigeix només a la variant original del virus, sinó que està dissenyada específicament per atacar també l'òmicron.

I això, segons els experts, ha de permetre donar una protecció més alta. La començaran a administrar a la tardor com a dosi de reforç.

Un vial de la vacuna de Moderna contra la covid (Europa Press/Mohssen Assanimoghaddam)
ARXIVAT A:
Covid-19 Òmicron Coronavirus Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut