L'obra "Presos polítics a l'Espanya contemporània" abans de ser retirada d'Arco

Obres prohibides, la col·lecció d'art de l'empresari Tatxo Benet

Després de comprar "Presos polítics a l'Espanya contemporània", censurada a Arco, el soci de Mediapro ha adquirit una quarantena d'obres d'art vetades
Carolina Rosich Actualitzat
TEMA:
Art

L'empresari i soci de Mediapro, Tatxo Benet, està tirant endavant una col·lecció d'art molt única, que recull obres censurades en diferents països del món. Aviat vol començar a exposar-la.

La idea se li va ocórrer després de la compra que va fer en la passada Fira Arco, de l'obra censurada "Presos polítics a l'Espanya contemporània", de Santiago Sierra, on apareixen imatges d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart o els joves d'Altsasu.
 

La instal·lació "Presos polítics a l'Espanya contemporània" al CCCB, l'any passat (ACN)


Al llarg d'aquest any, la peça ha voltat per diferents poblacions catalanes, i ara, sorprenentment, tornarà a ser exposada a Madrid. Després de censurar-la, Arco l'ha inclòs dins del programa de la nova edició de la fira que arrenca d'aquí dues setmanes, tot i que en el programa off, fora del recinte principal. 
 

De Saddam Hussein al rei Joan Carles sodomitzat

La col·lecció de Tatxo Benet rescata peces vetades arreu del món, com el Saddam Hussein que l'artista txec David Cerný va enfonsar en un aquari, parodiant la famosa instal·lació del tauró de Damien Hirst.

 

 


A Bèlgica en van prohibir l'exhibició pel temor a la reacció de radicals islamistes. I ara, és una de les obres censurades que ja està en mans de l'empresari. 

Amb l'estreta col·laboració del galerista Benito Padilla, Benet ha anat a la recerca de peces artístiques contemporànies que han estat vedades i que allà per on han passat han causat terrabastalls. Alguns de tan sonats com el que va desfermar aquesta escultura de l'artista Inés Doujak al MACBA, d'una escena sexual amb el rei Joan Carles sodomitzat. 

 


Benet comenta que la censura artística "afecta tothom":

"A poc a poc, mirant per internet, començo a trobar tot un món, que és el món de l'art censurat, que afecta tot el món, tot tipus de governs, grups de pressió, ideologies, religions... afecta tothom." 


Amb una sabata, aparentment innocent, l'artista Zoulikha Bouabdellah trepitjava amb irreverència catifes de pregària musulmana. Una instal·lació que, després de moltes amenaces, va acabar retirant de l'exposició que havia de fer a la ciutat francesa de Clichy.
 

  


La llista d'obres prohibides és interminable. I als magatzems ja n'acumula una quarantena, entre les quals, hi ha obres que han acabat costant condemnes de presó a artistes com la pintora kurda Zehra Dogan.
 


Tatxo Benet diu que la gent fuig d'aquestes obres: 

"Ningú les ha volgut comprar. La gent fuig una mica, les té com obres maleïdes i, per tant, no s'han comprat, malgrat que hi ha obres d'artistes molt reconeguts i que són molt interessants artísticament." 

 


Als magatzems, hi té també aparcat el cotxe amb què Núria Güell i Levi Orta denunciaven la presència de la ideologia franquista i que no van poder passejar per la Rambla de Figueres. 

 

 
Ara, totes esperen el moment de poder ser, per fi, exposades al públic. Benet té al pensament un museu de la censura que voldria instal·lar a Barcelona "i que, fins i tot, fos un centre que actués com a refugi d'obres censurades".

Mentre busca seu per al nou centre, continua a la recerca i captura de noves obres prohibides.

ARXIVAT A:
Art Llibertat d'expressió
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut