Nexe, única escola bressol per a infants amb pluridiscapacitat de Catalunya

Les famílies reclamen estendre aquest model ja que és bàsic per al desenvolupament dels nens i nenes
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

L'escola bressol de Nexe Fundació és l'única que hi ha a Catalunya per a infants amb pluridiscapacitat. Al centre hi treballen una trentena de professionals, entre l'equip d'infermeria, teràpia, psicologia i educació. El 85% dels nens i nenes de l'escola bressol tenen una malaltia minoritària. Tots els infants tenen més d'un 60% de discapacitat amb unes necessitats individualitzades.

 

 

Són una fundació privada, no depenen ni de Salut ni d'Ensenyament. Sí que reben ajudes del Departament d'Afers Socials i Famílies, que el reconeix com a CAE, és a dir, com a centre d'atenció especialitzada. Però no existeix cap CAE per a infants, tampoc la categoria d'escola bressol especialitzada ni la de centre sociosanitari per a infants.

 

La importància d'aquest model per als infants i les famílies

Laura Companyó, mare de l'Arnau, explica que el seu fill necessita unes atencions sanitàries importants. Venen de Sant Feliu de Guíxols a Barcelona cada dia perquè a Girona no hi ha cap centre especialitzat per a nens tan petits:

"L'atenció de 0 a 5 anys és primordial per a aquests nens, és quan hem d'actuar, i llavors, doncs ens vàrem tirar a la piscina i vam dir: si el que necessita ara és això, hem de fer-ho."

Laura Companyó, mare de l'Arnau (ccma)

 

Per a la Laura és molt important fer de mare i veu molt difícil la inclusió dels infants amb aquestes necessitats

"L'Arnau necessita un fisio, un logopeda, una infermera per si té una crisi saber com ha d'actuar. En nens com l'Arnau, jo, ara per ara la inclusió la veig molt difícil. Ni tenen els recursos ni tenen la formació per poder-ho fer. Jo soc la seva mare, no soc la seva terapeuta, no sóc la seva fisio, no soc la seva doctora"

 

Explica que té dos fills i que vol donar a cadascun d'ells el que necessita, i ara l'Arnau necessita aquesta escola bressol.

"Això per casa ha sigut un alleujament molt gran. Estem superagraïts."

 

L'Eva Duran porta el seu fill Hugo des de l'Hospitalet perquè necessita unes atencions que no hi ha en una escola bressol ordinària.

"L'Hugo amb la patologia que té no el podem portar a una escola ordinària. L'hem de portar a una escola d'educació especial i amb una sèrie de personal adequat. Aquí té un fisio, una logopeda, té una infermera... aquest tipus d'escola a l'Hospitalet no hi és."

Eva Duran, mare de l'Hugo (ccma)

 

Posa en valor que fan les activitats de les escoles bressol i el suport que reben les famílies

"Aquí es fa tot tipus d'activitat com es fa a una escola ordinària. Fem la castanyada, fem els panellets, fem carnaval, sortim en rua amb els nens disfressats... La gent que pateix les patologies amb els seus fills ens sentim recolzats amb una escola d'aquest tipus."

 

El Max té paràlisi cerebral i per la seva família trobar aquesta escola bressol va ser molt important per normalitzar la seva situació. La seva mare, l'Elisabeth Gámez assegura que el seu fill surt feliç del centre:

"Podem normalitzar la nostra vida, que fins ara... és un forat negre, amb alegries perquè tens el teu fill i el veus content, però no teníem una normalitat, i veure el Max com surt de cole supercontent, i com ha avançat, per a nosaltres és molt important."

Elisabeth Gámez, mare del Max (ccma)

L'atenció que reben és individualitzada i destaca que per als nens és necessari anar-hi:

"Nosaltres no teníem ni idea que existia aquest tipus d'escola bressol. Ho vam saber pel seu equip de Sant Joan de Déu. Al principi érem reticents perquè el seu quadre de salut és molt greu i ens feia por, però són nens molt feliços i ben atesos."

 

Ella, com la resta de famílies, reclamen la necessitat de tenir més escoles bressol per a infants amb pluridiscapacitats:

"Em sembla indignant que només hi hagi una escola bressol a tot Barcelona, crec que a Catalunya... Em sembla surrealista que en el temps que vivim hi hagi aquestes opcions, perquè són nens que necessiten molta estimulació."

 

Educació i potenciar el desenvolupament

Des del centre expliquen que aquesta franja d'edat és una franja molt mal coberta ja que no hi ha un centre que agafa nens tan petits. A l'Escola Bressol de la Fundació Nexe accepten nens des dels 4 mesos fins als 5 anys.

Cecile de Visscher, presidenta Nexe fundació, defensa que l'educació és un dret bàsic de tots els infants, independentment dels recursos que necessitin.

"Considerem que la nostra tasca no consisteix solament a fer assistents d'aquests nens sinó a ajudar-los a desenvolupar les seves capacitats. El que fem és educació amb tot el que aquests nens requereixen. El que intentem a Nexe és ajuntar les necessitats específiques que té cada nen que és molt individualitzada amb les que tenen tots els nens d'estar amb altres nens, de jugar, de cantar... com un escola bressol ordinària"

Aula de l'Escola bressol de la Fundació Nexe (ccma)

El centre, amb 35 anys d'història. Cada any busca donacions privades per cobrir el preu de les places de l'escola bressol. El preu de la plaça és de 2.200 euros al mes, però les famílies que paguen més els en costa 450.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut