Montilla reivindica des de Casablanca el seu paper en la reclamació de les balances fiscals

El president català, José Montilla, ha reivindicat el seu paper i el del govern de la Generalitat a l'hora de reclamar la publicació de les balances fiscals, una qüestió que ha sol·licitat en més d'una ocasió al Parlament i durant la passada campanya electoral. Montilla ho ha reivindicat des de Casablanca mentre en el debat d'investidura al Congrés dels Diputats, Zapatero, en resposta al portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, es comprometia a fer-les públiques abans de dos mesos.
Actualitzat

El president català, José Montilla, és al Marroc en un viatge oficial de tres dies per donar "una empenta" a la relació entre Catalunya i el Marroc, "que ve de lluny i pot anar més lluny en benefici dels dos països". El Marroc és el primer país estranger de fora de la Unió Europea que Montilla visita des que és president de la Generalitat, una qüestió que ell mateix ha recordat per assegurar que això "té un significat, ja que posa en relleu" les estretes relacions entre els dos països al camp econòmic, comercial, cultural i de cooperació al desenvolupament.

"L'objectiu que pretén aquest viatge és consolidar les relacions institucionals, fer-les avançar, reforçar la cooperació en tots els camps, sobretot en l'econòmic i comercial", ha remarcat Montilla, que ha viatjat al Marroc acompanyat d'una important missió comercial, amb cent empresaris i setanta companyies catalanes de diferents sectors.

Montilla, que demà anirà a Rabat per mantenir contactes polítics amb el primer ministre i el president del Parlament, ha arribat a Casablanca amb els consellers d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i d'Agricultura, Joaquim Llena.
El president de la Generalitat ha recordat els importants llaços comercials entre Catalunya i el Marroc, país en el qual un terç de les empreses espanyoles provenen de Catalunya.

El president català creu que en les últimes dècades "tots els observadors han vist el desenvolupament" del Marroc, la seva "modernitat" i "dinamització econòmica i d'obertura". "Es camina cap a un marc propici perquè puguin quallar projectes de col·laboració i cooperació entre empreses i institucions", ha abundat.

En la seva visita a la mesquita Hassan II, i després d'escoltar descalç els detalls d'aquest important símbol marroquí, Montilla ha escrit en català unes paraules en el llibre d'honor d'aquest lloc sant: "Aquesta gran mesquita de Casablanca representa en tota la seva plenitud la capacitat d'iniciativa, de saber fer d'aquest poble germà i amic que és el poble del Marroc".
En el marc d'aquest viatge, la patronal de la petita i mitjana empresa catalana, la Pimec, ha firmat aquesta tarda la renovació i actualització de l'acord de col·laboració amb la seva homòloga marroquina, la Confederació General d'Empreses del Marroc (CGEM) amb l'objectiu de reforçar les seves relacions i promoure els intercanvis econòmics entre les empreses dels dos països. Aquest acord preveu dedicar 195.000 euros entre el 2007 i el 2008 perquè un centenar d'empreses catalanes viatgin o realitzin intercanvis o seminaris amb companyies marroquines.

El tema de més interès de la delegació catalana té a veure amb el desenvolupament del port Tànger Med i la col·laboració que empreses catalanes i el port de Barcelona volen realitzar en aquesta zona. Es preveu que el port de Tànger Med desplegarà els anys vinents una gran activitat en el moviment del transport de contenidors com un gran "hub" de distribució. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha fet referència a aquesta qüestió i ha animat les empreses catalanes, en especial a les auxiliars d'automoció, a aprofitar la fortalesa de l'euro per ubicar-se a les zones franques que el Marroc està construint al voltant d'aquest nou port, en el qual ja s'han ubicat empreses com Nissan-Renault.

Mentrestant, la Cambra de Comerç i la Generalitat segueixen fent gestions davant les autoritats marroquines per crear un polígon català o zona d'aterratge a l'interior de la zona de Tànger, per impulsar les inversions catalanes al Marroc. La discussió amb l'Agència del Desenvolupament del Nord del Marroc, organisme alauita que impulsa aquesta regió, se centra sobre qui ha de pagar la urbanització dels terrenys, sobre els quals ja existeix un preacord de cessió. No obstant això, la lentitud i "problemes burocràtics", segons Huguet, fan aconsellable que, de moment, les empreses catalanes s'ubiquin a les zones franques de Tànger.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut