Taller de cuina per a persones amb disfàgia, a Mataró

Millorar la forma de cuinar per millorar la salut de les persones amb disfàgia

Les persones que tenen dificultats per empassar poden patir malnutrició i altres complicacions que afecten la qualitat de vida
Redacció Actualitzat

La disfàgia afecta el 25% dels més grans de 70 anys i el 50% dels que han tingut un ictus. Es calcula que a Europa 3 milions de persones pateixen disfàgia, tantes, per exemple, com les que tenen diabetis. A l'Hospital de Mataró fa anys que treballen per trobar un medicament que curi aquesta malaltia.

Però, ara per ara, tractar la malaltia és fonamental per evitar complicacions com les infeccions pulmonars. Un estudi ha demostrat que, si els malalts tenen una bona higiene bucal i mengen amb una textura i una composició adequada, viuen més i millor. Ho explica Pere Clavé, director de recerca de l'Hospital de Mataró.

"Millorem la mortalitat. Però no només això, sinó que millorem l'estat nutricional del pacient, millorem la seva qualitat de vida i disminuïm de forma dramàtica la taxa de reingressos hospitalaris, bàsicament per complicacions respiratòries. És a dir, ho minimitzem fins a 10 vegades menys."

Aquesta és una de les unitats de recerca referents a Europa. Aquí també treballen per recuperar la capacitat d'empassar a través de l'estimulació de determinades zones del cervell.

♦ La disfàgia postictus només es diagnostica en el 35% dels casos

I des d'aquesta unitat també es promouen uns tallers de cuina que es fan al Mercat de la Plaça de Cuba, per a les persones que pateixen disfàgia o per a les persones que els cuinen.

 

 

Alícia Costa, dietista de la Unitat de Disfàgia de l'Hospital de Mataró, explica que és molt important encertar la textura, enriquir els aliments amb suplements i fer els àpats atractius.

"Acostumem a bullir els aliments i després triturar-los. Com que sabem que ha d'anar triturat ja no ens preocupem amb la cocció que ha de tenir. El més important és que els plats han de tenir la cocció habitual. Si fem un pollastre arrebossat, s'ha d'arrebossar com faríem habitualment i l'últim fas seria triturar aquest aliment."

Tot enfocat perquè aquesta malaltia no empitjori l'estat de salut i la qualitat de vida de les persones que la tenen.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut