Felip VI i la seva família en la tradicional desfilada del 12 d'octubre. (EFE/ Juanjo Martín)

Més del 65% dels catalans estan a favor d'una república i només un 15% de la monarquia

Així ho constata una enquesta de l'Institut d'Opinió 40dB impulsada per 16 mitjans independents
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Monarquia

Una enquesta impulsada per la Plataforma de Mitjans Independents (PMI) publicada aquest dilluns, coincidint amb el 12 d'octubre, revela que, en un hipotètic referèndum d'àmbit estatal, un 40,9% donaria suport a la república, davant d'un 34,9% que es decantaria per la monarquia.

L'enquesta de l'Institut d'Opinió 40dB, a iniciativa de 16 mitjans independents, inclou una valoració de la ciutadania sobre les institucions.

Aquí la millor nota l'obtenen les Forces Armades (6,2), l'única que aprova, seguida del Poder Judicial (4,7) i la monarquia (4,3) per sobre del Congrés (4,2), els sindicats (3,7) o els partits polítics (3).

La pregunta de l'enquesta "En cas de celebrar-se un referèndum entre monarquia i república, què votaries?" ha estat resposta online per 3.000 persones entre els dies 21 de setembre i 5 d'octubre.

L'enquesta també s'interessa per la conveniència o no de realitzar un referèndum. A aquesta qüestió, un 47,8% hi respon a favor, un 36,1% no ho veu necessari i un 16,1% no s'hi pronuncia.

Catalunya lidera el suport a la república

Per territoris, Catalunya és la comunitat més favorable a la consulta, amb un 68,4% a favor i un 18,5% en contra, en línia amb el País Basc, on també guanya el percentatge de favorables al referèndum, amb el 41,6%, davant del 38,5% que s'hi oposa. Mentrestant, a la Comunitat de Madrid és majoria el percentatge contrari a la consulta, un 48,1%, mentre que un 38,6% sí que donaria suport que se celebrés.

El percentatge de catalans a favor de la república s'eleva al 66,5%, mentre que els favorables a la monarquia se situen en un 14,6%.

Pel que fa a quin tipus de república triarien, un 48,5% es decantaria per una república presidencialista.

A la pregunta de si el rei hauria de portar a terme canvis en la institució i ser jutjat pels seus actes, el 52,4% s'hi mostra d'acord; un 25,5% bastant d'acord; un 8,2% poc d'acord; i un 6,1% gens d'acord.

 

Coalició de mitjans

Les capçaleres que formen la Plataforma de Mitjans Independents (PMI), impulsora de l'enquesta, són: Carne Cruda, Catalunya Plural, Crític, CTXT, Cuartopoder, El Salto, La Marea, La Voz del Sur, Luzes, Mongolia, Nortes, Nueva Tribuna, Pikara, Magazine, Praza i Público.

Segons una nota de premsa dels impulsors de la iniciativa per realitzar l'enquesta, PMI va organitzar una recaptació de fons, que va aconseguir completar en un sol dia, mitjançant la plataforma de micromecenatge Goteo.

L'estudi ha estat coordinat per tres professors universitaris, els sociòlegs i investigadors Marga Torre, de la Universitat Carlos III de Madrid; Enrique Hernández, de la Universitat Autònoma de Barcelona i el professor Antoni Moragas.

"¡Viva el rey!"

183 veus del món de la política, la cultura, l'economia, l'esport i la comunicació s'han unit en un vídeo, a iniciativa de la plataforma Libres e Iguales, per proclamar un "Visca el rei!" i reivindicar la figura del monarca com el símbol del pacte constitucional, que, segons els promotors, avui es troba "en perill".

En una roda de premsa telemàtica emesa diumenge, tres representants de la plataforma, Fernando Savater, Albert Boadella i Cayetana Álvarez de Toledo, van presentar la iniciativa després de la projecció del vídeo amb les 183 personalitats que han volgut enregistrar aquest suport a Felip VI.

Des del Premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa fins a l'expresident espanyol Mariano Rajoy, passant per altres dirigents polítics, com ara Pablo Casado, Toni Cantó, Juanma Moreno, Emiliano García Page o Joaquín Leguina, han aparegut en aquest vídeo, en una iniciativa que els promotors van trasllador a tots els partits excepte a Bildu.

Després de la projecció, Álvarez de Toledo va lamentar l'absència de personalitats "el suport de les quals no hauria d'estar subjecte a cap condició" i ha destacat que "qualsevol veto a la figura del rei és un veto a la Constitució i al nostre sistema de convivència".

ARXIVAT A:
Monarquia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut