Més de 262.000 alumnes catalans participaran aquest curs del Pla de consum de fruita a l'escola

ACN Lleida.-Un total de 262.175 escolars d'entre 3 i 12 anys de 1.103 escoles catalanes es beneficiaran aquest curs 2018-2019 del Pla de consum de fruita a les escoles, mentre el Pla de consum de llet arribarà a 61.520 alumnes de 402 centres educatius del país. Aquests programes formen part de l'estratègia de la Unió Europea per invertir la tendència a la disminució del consum d'aquests productes i incidir en els infants perquè adquireixin uns hàbits alimentaris saludables. Ambdós programes es duen a terme amb mesures d'acompanyament com ara tallers i visites a explotacions fructícoles i lleteres. Aquests plans, als quals es destinaran aquest curs uns 4,5 milions d'euros, estan finançat per la UE i el Departament d'Agricultura, i compten amb la col·laboració d'Ensenyament i Salut.

El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, i el director general d'Afrucat, Manel Simon, han presentat aquest dijous, a l'escola Camps Elisis de Lleida, les dades i la valoració dels dos programes i les mesures d'acompanyament dutes a terme aquest primer trimestre de curs dins dels plans de consum de fruita i llet a les escoles, que se centren en tallers als centres escolars i visites a explotacions. El Pla de consum de fruita als centres educatius de Catalunya preveu la distribució de 1.005 tones de producte aquest curs entre els més de 262.175 escolars que hi prendran part, segons ha explicat Mòdol. El programa, incloses les mesures d'acompanyament, suposarà una inversió de més de 3 milions d'euros. En el cas del Pla de consum de llet, es preveu distribuir 839,74 tones de producte entre els 61.520 alumnes que se'n beneficiaran, i l'import previst supera els 1,5 milions d'euros. En el que portem de curs, els encarregats de la distribució de fruita i llet han estat Afrucat i Llet Nostra, respectivament. La setmana vinent es publicarà la convocatòria de les mesures d'acompanyament d'aquests programes per a la resta del curs escolar, segons ha explicat Carmel Mòdol. Per poder donar efectivitat a la distribució de fruites i de llet als centres educatius dins dels Programes escolars, la Unió Europea considera que la distribució ha d'anar acompanyada de mesures educatives dirigides principalment a l'alumnat de Primària. Així, aquest curs escolar s'ha previst tres actuacions, dues de les quals s'han dirigit als nens, i han anat a càrrec d'Afrucat, i una tercera va dirigida a pares i professors.Tallers a l'escola i visites a explotacions fructícoles i ramaderes D'aquesta manera, s'ha dut a terme visites a explotacions agràries i ramaderes amb l'objectiu principal de "reconnectar" els nens amb el sector productiu i sensibilitzar de la importància d'una alimentació saludable. En aquest primer trimestre, han participat en aquestes visites uns 1.350 infants de 32 centres educatius d'arreu de Catalunya. A la vegada, mitjançant la celebració de tallers a les mateixes escoles es vol contribuir a educar els nens en temes com hàbits alimentaris saludables, cadenes alimentàries, producció sostenible o la lluita contra el malbaratament d'aliments. En el primer trimestre de l'actual curs s'han dut a terme aquests tallers en 71 centres educatius en què han participat uns 4.000 nens d'arreu del país.En els cas dels tallers a l'escola, els nens han jugat a 'L'Efecte Poma', un joc en equip ideat per Afrucat, a l'estil d'un trivial, on s'han de respondre unes preguntes sobre salut, producció, història, i tradicions relacionades amb la fruita i la llet. La particularitat d'aquest joc és que per sumar punts cal que tot l'equip mengi la fruita que triï, i si els grups rivals també se la mengen, també sumen punts. L'objectiu del joc és "madurar", deixar d'afrontar els reptes sol i treballar en equip, segons ha eposat Simón. Els escolars tasten durant el joc fins a deu productes diferents com ara poma, pera, mandarina, raïm, panses, fruits secs, codonyat, caqui, tomata xerri, formatge o llet, en funció de la temporada. Pel que fa a les visites a explotacions, els infants han visitat en l'actual curs granges lleteres a Figueres, Mataró i Vallfogona de Balaguer, així com explotacions fruiteres a Corbins, Benifallet-Benissanet, i Torroella de Montgrí, en les quals han vist poma Pink Lady als arbres i mandarines. Les visites estan guiades pel pagès o ramader o d'un monitor qualificat. Durant aquestes, els escolars poden conèixer, a més de visitar l'explotació, el procés productiu, collir fruita, veure la munyida o donar el biberó als vedells. La visita es complementa amb un audiovisual i també un tast de diferents productes. Tant en el taller a l'escola com en la visita, totes els infants participants s'emporten a casa una caixeta amb una poma, una recepta per a fer magdalenes de fruita, i unes bases per a emmotllar-les.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut