La família de Josep Baselga recull fons per investigar la malaltia de Creutzfeldt-Jakob

L'oncòleg Josep Baselga dimiteix del centre contra el càncer que dirigia a Nova York

La renúncia arriba després que es va saber que no havia informat que tenia contractes amb farmacèutiques mentre publicava recerca
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

L'oncòleg barceloní Josep Baselga ha presentat la dimissió com a director mèdic del centre de tractament i recerca sobre el càncer que dirigia a Nova York, enmig d'un escàndol per suposats conflictes d'interessos. Baselga va ometre els seus vincles amb companyies farmacèutiques en moltes de les seves publicacions en revistes especialitzades, com "The New England Journal of Medicine" "The Lancet". Baselga encapçalava el Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York -considerat el millor centre del món en recerca oncològica- des de fa cinc anys.

Baselga argumenta que plega perquè l'escàndol aparegut el cap de setmana passat el pot distreure de la seva responsabilitat en el centre. En una carta, l'oncòleg català diu que espera que el seu cas serveixi per augmentar la transparència dins del camp de la investigació i perquè s'estableixi un reglament estàndard a l'hora d'explicar els lligams entre els professionals de la medicina i la indústria.

En la carta, Josep Baselga demana disculpes si la situació creada "ha causat incomoditat professional o personal" a qualsevol del seus col·legues del Memorial Sloan Kettering Cancer Center. I afirma:

"Em responsabilitzo de no haver fet les revelacions apropiades en revistes científiques i mèdiques, i també en reunions professionals. Ja vaig actualitzar les divulgacions en publicacions mèdiques i ho continuaré fent fins que el registre estigui complet."

Baselga admet que ha pogut ser "inconsistent en la divulgació", però subratlla que "els articles no qüestionen la validesa de la investigació i els estudis que s'han publicat."

 

 

El doctor barceloní, de 59 anys, va abstenir-se de citar els seus vincles econòmics amb farmacèutiques com la suïssa Roche quan va publicar diversos articles d'investigació en revistes científiques de prestigi. Segons la informació revelada fa uns dies, l'oncòleg va rebre prop de 3,5 milions de dòlars de diferents companyies de la indústria mèdica, del 2013 al 2017.

Baselga és una figura destacada en la lluita contra el càncer. Ha desenvolupat un paper clau en el desenvolupament de fàrmacs que van revolucionar els tractaments contra el càncer de mama. Té vincles importants amb la recerca a Catalunya amb l'institut oncològic que porta el seu nom. És catedràtic de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona i president del Comitè Científic del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia.

El 2016 va rebre el Premi Internacional Catalunya per la seva tasca en la recerca oncològica.

ARXIVAT A:
Salut Ciència
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut