Un cotxe destrossat a conseqüència de l'impacte d'un míssil a la ciutat d'Irbil, a l'Iraq (Reuters)

L'Iran ataca amb míssils el nord de l'Iraq sense víctimes mortals

Els projectils han caigut a prop de l'aeroport, als voltants del consolat dels Estats Units i a la seu d'una televisió
Redacció
TEMA:
Iran

Una dotzena de míssils han impactat en zones properes a la ciutat d'Irbil, al nord de l'Iraq, sense que provocar víctimes mortals. Tan sols una persona hauria resultat ferida, a banda de destrosses materials, segons informa el Ministeri de l'interior kurd. Alguns projectils han caigut a prop del consolat nord-americà i d'altres a poca distància de l'aeroport de la capital del Kurdistan iraquià.

Un dels edificis més afectats ha estat la seu de la televisió Kurdistan 24. Els vidres trencats han arribat fins a dins del plató.

Vidres trencats al terra del plató de la televisió Kurdistan 24, a la ciutat d'Irbil, a l'Iraq (Reuters)

Diverses fonts asseguren que els míssils haurien estat llançats des de la base militar de Khasabad, a la província iraniana de Tabriz. La Guàrdia Revolucionària de l'Iran ha reivindicat l'atac i assegura que és en resposta a un raid aeri que van fer avions israelians en territori sirià el passat dilluns en què van morir dos dels seus integrants. En el comunicat, avisen Israel de "dures, decisives i destructives respostes" en el cas de futurs atacs.

El Departament d'Estat nord-americà ho ha qualificat d'"atac indignant". L'exèrcit dels Estats Units, que té una àmplia presència a la zona, havia patit fins ara diversos atacs, però feia mesos que no hi havia una ofensiva d'aquesta magnitud.

El primer ministre de l'Iraq, Mustafà al-Khadimi, ha condemnat l'atac i ha anunciat que les forces de seguretat del país n'investigaran l'origen fins al final.


El context del conflicte

L'Iraq i la veïna Síria són un escenari habitual d'hostilitats entre els Estats Units i l'Iran. Ja fa anys que les milícies islamistes xiïtes iranianes protagonitzen atacs periòdics contra instal·lacions de l'exèrcit nord-americà, que acostuma a respondre amb raids aeris. Israel, aliada dels Estats Units, també participa en ofensives amb objectius iranians, fet que, en aquest cas, l'acció del passat dilluns n'hauria estat el detonant.

La violència armada a l'Iraq és una constant arreu del país, però les hostilitats s'han intensificat des de les eleccions de l'octubre del 2021 a conseqüència de la pugna per aconseguir controlar el govern per part de diferents partits polítics que tenen el suport de milícies armades enfrontades entre elles.

ARXIVAT A:
Iran Iraq
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut