El director d'Oncologia Radioteràpica de l'ICO, Ferran Guedea

L'Institut Català d'Oncologia posa en marxa una radioteràpia que tracta els tumors en temps real

Actualitzat

ACN L'Hospitalet de Llobregat - L'Institut Català d'Oncologia (ICO) ha inaugurat aquest divendres una tecnologia que permet fer una radioteràpia per tractar tumors en temps real. Es tracta del nou accelerador Ethos, que amb la intel·ligència artificial fa que "s'adapti el tractament amb la realitat anatòmica" del pacient en aquell moment, ha explicat el director d'Oncologia Radioteràpica de l'ICO, Ferran Guedea. No ha descartat que amb aquesta tècnica "s'escurci" el tractament, gràcies a "l'alta precisió" analítica d'aquest sistema. És el primer accelerador lineal de Catalunya, el segon de l'estat espanyol i n'hi ha una vintena a Europa. Ha tingut una inversió de 3,1 MEUR provinents del fons INVEAT del Ministeri de Sanitat.

El nou aparell situa Catalunya "al capdavant" pel que fa al tractament i la resolució del càncer, ha dit el conseller de Salut, Manel Balcells, que ha visitat les instal·lacions acompanyat, entre d'altres, del director de l'ICO, Ramon Salazar. Ha posat èmfasi en què l'ICO "sigui el centre de referència" per tractar aquesta malaltia i que ho faci "en xarxa".

En aquest sentit, Balcells ha apuntat que "a dia d'avui s'ha d'assegurar la supervivència del càncer en un pacient que visqui al costat de Bellvitge, a Arbúcies o al Pallars". I ha subratllat que "s'ha de posar en valor" la tecnologia al servei dels usuaris per a la millora de la seva qualitat de vida.   

Unitat de braquiteràpia 

En paral·lel a la incorporació d'aquesta tecnologia, també s'ha estrenat l'ampliació i la renovació de la unitat de braquiteràpia (un tipus de radioteràpia per tractar el càncer). Han estat dos anys de treballs i una inversió del CatSalut de 4,3 milions d'euros. "És la unitat més gran d'Europa", ha asseverat Egueda i ho ha justificat perquè es tracten 1.000 procediments de braquiteràpia cada any, i abans de les obres s'havien tractat en 15 anys més de 20.000 malalts. Unes xifres que, segons ha remarcat, "no hi ha cap centre a la Unió Europea" que tingui aquest nombre d'atencions.

La millora d'aquest espai converteix la unitat en la més gran de l'Estat amb una superfície de 1.000 metres quadrats, on hi ha dos quiròfans, una zona de curta estada, dues unitats PDR (braquiteoràpia polsada), dues unitats HDP (braquiteràpia d'alta taxa) i un TAC específic per aquesta unitat.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut