L'incendi a Secomsa es va originar en unes piles de restes de poda de jardineria

L'incendi a la planta de residus de Botarell fa un any que crema: inevitable o mala gestió?

El grup ecologista GEPEC ho atribueix a una mala gestió de les piles de matèria orgànica i l'empresa Secomsa assegura que compleix tots els protocols
Redacció/ACN Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

L'incendi que es va declarar el 14 d'abril del 2023 a la planta de compostatge de Botarell, al Baix Camp, continua combustionant de forma "interna i lenta" un any després, segons els Bombers. 

El grup ecologista GEPEC ho atribueix a una mala gestió a la planta, i denuncia que el gran volum de piles de residus que hi ha impedeix delimitar-hi l'espai en cas d'autocombustió. L'empresa gestora, Secomsa, ho desmenteix, i diu que compleix tots els protocols.

Inicialment, l'incendi va afectar unes piles de poda de jardineria que hi havia a l'exterior, però, al cap d'unes hores, el fort vent va fer que el foc saltés a altres piles amb restes de poda, i a zones amb rebuig i compostatge.

Els bombers van poder extingir les flames a gairebé tot el recinte, amb l'excepció d'una hectàrea on continuaven cremant 28.500 metres cúbics de restes vegetals.

L'incendi a la planta de compostatge de Secomsa es va declarar a les tres de la matinada (Bombers de la Generalitat)

Davant el gran volum de sòlids acumulats i l'enorme quantitat d'aigua que hauria fet falta per apagar el foc, els equips d'extinció van decidir deixar cremar les restes perquè la mateixa combustió n'anés reduint el volum.

Un any després, aquest procés d'autocombustió encara no ha finalitzat i ara no descarten tornar a remoure les restes en les pròximes setmanes per avaluar-ne l'estat i poder apagar-lo definitivament.
 

Crítiques dels ecologistes: "No és normal que un incendi estigui cremant durant un any"

El grup ecologista GEPEC ha posat el crit al cel i ha qüestionat la gestió de la planta. El seu president, Xavi Giménez, ha admès que és habitual que hi hagi incendis en una planta com aquesta, però no considera normal que cremin durant un any.

"La mateixa generació de compostatge és un procés que genera molta energia i es poden produir casos d'autocombustió, però no és normal que això causi un incendi que cremi durant un any. Això ens fa preguntar-nos quina gestió es fa a la planta."

Segons l'entitat ecologista, la planta té "grans" volums de matèria orgànica perquè genera un compostatge de baixa qualitat i amb poca sortida comercial, i això impedeix delimitar bé la zona en cas d'incendi.

Giménez assegura que les piles de matèria orgànica contenen molts impropis --sobretot plàstics que la ciutadania no ha separat bé a casa seva-- i creu que d'aquest cas n'ha de sortir una reflexió sobre l'eficàcia de la cadena de reciclatge.

L'incendi a Secomsa va afectar uns 28.500 metres cúbics de restes vegetals en una superfície aproximada d'una hectàrea (ACN/Arnau Martínez)


Secomsa diu que compleix els protocols

La planta de compostatge de Botarell la gestiona Secomsa, una empresa 100% pública creada el 1996 pel Consell Comarcal del Baix Camp. La companyia s'encarrega de la recollida selectiva i el tractament i reciclatge dels residus en una trentena de municipis. 

El seu responsable corporatiu, Gustau Biada, ha desmentit que les instal·lacions concentrin grans volums de matèria orgànica i ha afegit que les piles estan prou separades i protegides amb tallafocs.

"Estem complint tots els protocols en el tema de tallafocs que hi ha entre una pila i una altra. El dia de l'incendi hi va haver una sèrie de circumstàncies, principalment el vent, que van fer que es cremés tota una àrea sencera."

Biada ha assenyalat que encara no s'ha pogut determinar l'origen de l'incendi i que va ser el fort vent el que va fer saltar el foc cap a altres zones de la planta. 

L'empresa ha assegurat que el foc va afectar únicament les zones on hi havia fracció vegetal i que la matèria orgànica que hi tenen és impossible que s'incendiï perquè, abans d'acumular-la en piles, en retiren els impropis i la deshidraten.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut