L'escalfament global i l'acumulació d'aigua afavoreix els mosquits

Les últimes pluges faran sortir més mosquits tigre ara que en ple estiu

Els mosquits tigre que eclosionin ara poden estar actius fins al mes de novembre.
Actualitzat

Les pluges de setembre poden provocar un repunt de la població de mosquit tigre amb més virulència, en un any que la calor ha fet que no n'hi hagués gaires.

Segons Eduard Marquès, responsable del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, la calor molt superior a la normal que ha fet aquest estiu ha assecat moltes zones humides on els mosquits tigre ja hi havien post les larves. Amb les pluges, aquests ous poden eclosionar i trobar que aquesta tardor hi ha més mosquits tigre que en tot l'estiu.

"A partir d'aquestes primers dies de setembre que tenim pluges i en llocs on s'ha acumulat l'aigua i ja hi havia els ous del mosquit tigre que naixeran. Aquesta setmana és possible que aparegui un pic de població del mosquit tigre agressiu i a nivells més alts dels què hem tingut durant els mesos anteriors."

En aquest laboratori ja fa 11 anys que treballen per controlar la població del mosquit tigre i evitar també la transmissió de malalties.

 

Al laboratori s'analitzen els mosquits per saber-ne l'edat i la densitat de població

 

És important que tothom faci una feina de prevenció per evitar la proliferació d'aquest insecte. S'han d'evitar que a casa, al balcó o al jardí hi quedin testos, recipients o altres llocs amb aigües estancades on els mosquits ponen els ous.

Eduard Marquès recull mostres de larves de mosquits tigre i mosca negra al Ter

Des del servei de control de mosquits es recullen mostres cada setmana, en aquest cas al riu Ter, tant del mosquit tigre com de la mosca negra, que també és molt agressiva i fa picades doloroses. Després s'analitzen per saber-ne exactament l'edat i la densitat de població.

El seguiment de la mosca negra, que es fa des de fa 17 anys a l'Alt Empordà, el Gironès i la Selva, amb el control i el tractament sobre la població d'aquest insecte, l'han fet gairebé despararèixer, o se n'han minimitzat les molèsties que causa.

"Han desaparegut les queixes, els ingressos als hospitals. Entenem que funciona. No fas mai net perquè no es pot pretendre tenir uns controls absoluts de les poblacions d'espècies, que són de milers de milions... Però reduir les poblacions vora del 95 o 98% de manera que les picades són anecdòtiques."

Tot i que baixin les temperatures, els mosquits tigre que eclosionin ara poden estar actius fins al mes de novembre.

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut