Els pensionistes amb rendes més altes pagarien més pels medicaments

L'Airef vol igualar el copagament de medicaments entre pensionistes i treballadors

Un estudi proposa acabar amb els privilegis dels pensionistes amb les rendes més altes i tenir en compte només els ingressos pel copagament farmacèutic
Actualitzat
TEMA:
Salut

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha proposat acabar amb els privilegis dels pensionistes amb rendes més altes en el copagament de medicaments i acabar amb la distinció entre pensionistes i actius. És un dels canvis que demana en el copagament farmacèutic per fer-lo més "equitatiu".

Aquest dijous, l'Autoritat Fiscal ha presentat un estudi sobre la despesa pública en receptes mèdiques i ha proposat mesures per millorar "la governança, els processos, l'eficiència i l'equitat" del Sistema Nacional de Salut.


Canvi en el copagament

L'Airef considera que el sistema actual penalitza als treballadors en actiu que cobren menys i, en canvi, beneficia els pensionistes amb rendes altes. Per exemple, una persona que cobra menys de 18.000 paga el 40% del preu del medicament, mentre que un pensionista amb els mateixos ingressos només en paga el 7%. En canvi, un pensionista amb ingressos superiors als 100.000 euros paga el 45% del medicament, gairebé igual que els treballadors amb una renda més baixa.

Per això proposa acabar amb les diferències entre pensionistes i no pensionistes i només tenir en compte els ingressos. Segons l'Airef, es tracta que els treballadors amb rendes més baixes rebin les mateixes ajudes que els pensionistes i, en canvi, els pensionistes amb ingressos superiors als 100.000 paguin més.

També proposa introduir més trams. Actualment només n'hi ha tres: menys de 18.000 euros, entre 18.000 i 100.000 euros, i més de 100.000 euros.


Estendre el sistema de subhasta

Una de les modificacions que proposa l'Airef és introduir a tot el territori espanyol el sistema de subhastes de medicaments que funciona a Andalusia des del 2012. Segons apunta l'estudi, el sistema andalús per a la selecció de medicament és més eficient que el del conjunt de l'estat i suposaria un estalvi de 1.000 milions d'euros.

Algunes de les altres apostes de l'Airef són un nou Sistema de Preus de Referència que tingui en compte la indicació terapèutica a més del principi actiu, i la creació d'una autoritat independent. Aquesta decidiria sobre les condicions de finançament i en faria el seguiment, i hauria de garantir la reavaluació dels medicaments.

ARXIVAT A:
Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut