La UPC de Terrassa col·labora amb el Govern per analitzar la viabilitat de fabricar mascaretes sanitàries reutilitzables

ACN Terrassa.-Investigadors de la UPC de Terrassa estan treballant amb el departament de Salut per analitzar la viabilitat de fabricar mascaretes sanitàries reutilitzables. Mònica Ardanuy, professora de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa, afirma que fa temps que no es creen mascaretes que es puguin rentar i esterilitzar perquè "s'han generalitzat globalment les d'un sol ús", ja que "són les que millor protegeixen". Amb tot, assegura que podrien existir teixits adients per produir-ne de reutilitzables, tot i que reconeix que "és difícil trobar-los al mercat". Per altra banda, adverteix que les mascaretes casolanes de cotó no "protegeixen al 100%" contra el coronavirus i demana prudència als ciutadans.

Mònica Ardanuy, ha explicat que el Govern s'ha posat en contacte amb l'equip d'investigadors de la UPC de Terrassa per assessorar-se sobre la manera més ràpida i efectiva de fabricar aquestes mascaretes sanitàries reutilitzables.La professora assegura que aquesta seria una "solució complementària" tenint en compte l'actual situació de desabastiment de material sanitari que s'està vivint. Amb tot, remarca la necessitat que el teixit que s'utilitzi per fabricar-les tingui una "alta capacitat de filtració de micropartícules de l'aire".Segons la professora, la principal dificultat és aquesta. Un cop s'obtingui el material s'han de realitzar assajos que confirmin la seva capacitat de filtratge, transpirabilitat i capacitat de respiració. Finalment, s'hauran de fabricar les mascaretes, i tot i que aquesta darrera fas és la més senzilla, la professora adverteix que "cal anar amb molt de compte amb el disseny perquè s'ajusti perfectament a la cara del professional sanitari. "A Catalunya comptem amb una indústria tèxtil molt potent, en particular en tèxtils tècnics, que podria engegar aquest procés de manera molt ràpida", comenta la investigadora que assegura que totes aquestes empreses, juntament amb associacions tèxtils, centres tecnològics i la UPC, "ja estan treballant en aquesta direcció".En aquest sentit, confia que el fet que l'executiu espanyol hagi flexibilitzat la normativa per produir mascaretes EPI mentre duri l'actual estat d'excepcionalitat "podria afavorir la rapidesa en la fabricació d'aquest material sanitari a Catalunya". Alerta amb les mascaretes de cotó casolanes Ardanuy remarca que les mascaretes sanitàries han de ser "hidròfobes, sobretot en la part exterior". Per tant, indica que "el cotó està totalment desaconsellat perquè, tot i el seu grau de confort, absorbeix l'aigua i les microgotes amb virus". A més, es un teixit que, si no està tractat amb acabats antibacterians, afavoreix el creixement de bacteris.D'altra banda, la capacitat de filtració d'un teixit varia significativament segons el diàmetre de la fibra, l'empaquetació o l'estructura del teixit, el gramatge i la densitat, entre d'altres. Per tot això, insisteix en què les solucions domèstiques no són aconsellables per a l'àmbit sanitari."En tot cas, i per a un ús temporal no sanitari, les teles més adients per construir mascaretes protectores serien teles amb poca absorció d'aigua, fabricades amb fibres hidrofòbiques o que absorbeixin poca aigua com polièster o polipropilè", comenta. També afegeix que es poden combinar diferents capes de teles com fundes de coixins o draps de microfibra.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut