La marmota Phil aplega milers de curiosos a Pennsilvània. (Foto: Reuters)

La Candelera pronostica un hivern encara llarg i fred però la marmota Phil li porta la contrària

Per saber si l'hivern s'allargarà o si aviat el fred deixarà pas a la primavera, cada part del món fa servir els seus tradicionals indicadors. El problema apareix quan dos d'aquests "oracles", com són la Candelera i la marmota Phil, als Estats Units, elaboren uns pronòstics oposats, com ha passat enguany. El dia 2 de febrer, Mare de Déu de la Candelera, hem de mirar el cel i fixar-nos en la dita que resa "Si la Candelera plora, el fred és fora; si la Candelera riu, el fred és viu". I aquest dimecres Catalunya ha viscut un dia dominat pel sol, així que els fredolics no es poden fer cap il·lusió. Però alerta! A l'altra banda del món, la marmota Phil ha sortit del seu cau, al nord de l'estat nord-americà de Pennsilvània, i no ha vist la seva ombra. Aquest fet revela, segons la tradició local, que aquest any la primavera començarà ben aviat. Si més no als Estats Units.
Actualitzat
El dia 2 de febrer, des de fa 125 anys, una multitud es congrega a la població de Punxsutawney per celebrar el "Groundhog Day", i observar el comportament que l'animal rosegador té quan surt del seu cau.

Segons explica la tradició, que el cel estigui ennuvolat quan la marmota surti del cau i, conseqüentment, no pugui veure la seva ombra, significa que l'hivern acabarà aviat.

En canvi, si es troba amb un dia assolellat, el rosegador veurà la seva ombra i tornarà a entrar novament al cau, fet que pronostica que la temporada hivernal s'allargarà sis setmanes més.

Enguany, el dia s'ha aixecat tapat en aquesta localitat de Pennsilvània i, per tant, la marmota no ha pogut veure l'ombra, cosa que s'ha celebrat amb alegria per un públic desitjós de l'arribada de la primavera.

Es dóna la circumstància que aquesta anticiclònica predicció s'ha fet al mateix moment en el que bona part dels Estats Units es troba immersa en una fort temporal, que ha deixat nevades i precipitacions en zones del centre i l'est del país.

Com a curiositat, els registres del Cercle Interior del Club de la Marmota de Punxsutawney diuen que en Phil ha vist la seva ombra en 98 edicions i, en canvi, no l'ha vist 16 vegades des del 1887. Val a dir que no s'han conservat dades dels anys que falten.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut