Donald Trump, aquest diumenge a Toledo, Ohio, en el primer míting del 2020, que és any electoral (Reuters/Jonathan Ernst)

La Cambra de Representants dels EUA vol limitar l'acció militar de Trump a l'Iran

Trump ha justificat l'assassinat de Soleimani durant el seu primer míting d'aquest any electoral en què aspira a la reelecció
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Trump

La Cambra de Representants dels Estats Units ha votat, aquesta matinada, a favor de limitar la capacitat del president d'emprendre accions militars contra l'Iran.

La mesura, ara per ara, és simbòlica, i, d'entrada, ha de ser ratificada pel Senat, la cambra alta del Congrés nord-americà.

A la cambra baixa, on els demòcrates tenen majoria, la proposta ha estat aprovada per 224 vots a favor i 194 vots en contra. El resultat reflecteix la relació de forces entre demòcrates i republicans, i la divisió dels dos partits sobre aquesta qüestió.

 

La presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, al Congrés després de l'aprovació de la proposta (Reuters/Tom Brenner)

 

Al Senat, en canvi, els republicans hi tenen majoria: 53 escons de 100.

De tota manera, ja hi ha almenys dos senadors del partit de Donald Trump que s'han manifestat a favor de la mesura proposada pels demòcrates, que volen supeditar l'ús de la força militar contra l'Iran a l'aprovació prèvia per part del Congrés.

Altres congressistes republicans, en canvi, consideren que la proposta demòcrata debilita els Estats Units.

Si el Senat l'aprovés, la mesura entraria en vigor sense cap necessitat que Trump la signés.

 

Els demòcrates volen que Trump necessiti l'autorització del Congrés abans d'emprendre accions militars contra l'Iran (Reuters/Jonathan Ernst)

 

La proposta arriba una setmana després que el president ordenés l'assassinat del màxim responsable militar iranià, el general Qasem Soleimani.

L'atac, fet amb un dron, quan Soleimani era a l'Iraq, ha disparat la tensió a la zona i entre l'Iran i els Estats Units.

Entre les conseqüències immediates hi ha l'atac iranià, amb míssils, a bases nord-americanes a l'Iraq, i l'anunci de Teheran que no complirà amb els compromisos de l'acord nuclear firmat el 2015.

Arriba també després que congressistes demòcrates i republicans sortissin molt decebuts de la sessió explicativa del govern sobre l'operació ordenada per Trump, que molts veuen injustificada tant des del punt de vista estratègic com del legal.

Es dona la circumstància que els mateixos republicans estan molestos amb el president perquè s'ha negat a donar cap informació, fins i tot al seu partit.

 

En el primer míting del 2020, Trump ha justificat l'assassinat de Qasem Soleimani (Reuters/Jonathan Ernst)

 

Mentre la Cambra de Representants debatia i votava sobre la necessitat de limitar la capacitat d'acció militar de Trump, el president feia el seu primer míting d'aquest 2020, que és any d'eleccions (el 3 de novembre) i, per tant, per a ell, de reelecció.

A Toledo, població de l'estat d'Ohio, Trump ha defensat la seva decisió de matar Soleimani amb l'argument que planejava atacs contra ambaixades dels Estats Units.

"Soleimani estava planejant, activament, nous atacs i tenia l'ull posat, seriosament, sobre les nostres ambaixades, no només la de Bagdad. Però l'hem aturat i l'hem aturat ràpidament i immediatament."


Trump, d'altra banda, ha qualificat de "boja" la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi.

"Espero que tots els republicans de la Cambra de Representants votaran contra la proposta de Poders de Guerra de la boja de la Nancy Pelosi. Recordeu, també, la seva "pressa i precipitació" per aconseguir que l'"impeachment" enganyós fos votat i tirés endavant. Ella no va enviar mai els articles al Senat. És només un altre frau demòcrata. Assetjament al president!"

 

 

Pelosi havia retret al president que no consultés al Congrés l'operació per assassinar Soleimani.

Caldrà veure si, a partir d'ara, haurà de fer-ho -legalment- o no.

ARXIVAT A:
Estats Units Iran Trump
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut