El president del Brasil, Jair Bolsonaro, sense mascareta entre la multitud a Brasília el maig passat (Reuters/Ueslei Marcelino)

Un jutge avisa Jair Bolsonaro que el multarà si no porta mascareta en llocs públics

El president del Brasil és un negacionista de la pandèmia i està en contra de mesures com el confinament
Joan Biosca Actualitzat
TEMA:
Jair Bolsonaro

Un jutge li ha picat la cresta a Jair Bolsonaro, president del Brasil, el segon país del món amb més contagis de coronavirus i amb més morts per aquesta malaltia, per no portar mascareta en llocs públics.

A Bolsonaro li agrada rebre un bany de masses sempre que pot, però ara fer-ho sense mascareta --l'ha avisat el jutge-- li costarà 340 euros de multa.

Un jutge de Brasília li ha ordenat posar-se-la quan camini pels espais públics de la ciutat, no només per protegir-se ell, sinó també per protegir els ciutadans.

El magistrat considera que Bolsonaro, encara que sigui el president, és un ciutadà més a l'hora de complir la llei i, per tant, ha d'obeir la normativa del Districte Federal brasiler que ordena portar mascareta, cosa que ja ha fet en les seves últimes aparicions públiques.

 

Bolsonaro, aquest dimarts, amb mascareta en un acte oficial (Reuters/Adriano Machado)


El president i excapità de l'exèrcit brasiler és un gran negacionista de la pandèmia i ha mantingut i manté encara un intens pols amb molts governadors regionals sobre el confinament dels ciutadans i la reobertura comercial.

Mentrestant, responsables sanitaris com Fernando Brum, director del Comitè Anti Coronavirus Ciutat de Sorocaba, a Sao Paulo, expliquen la situació dramàtica que es viu a causa de la Covid-19.

"Tenim pacients que esperen espais a les UCI. No volíem arribar a aquest punt, però hi hem arribat. Arribats a aquest punt només ens queda demanar a tothom que cooperi."


Antonio Costa, president de l'ONG Rio de Pau, remarca que la Covid-19 ha posat de relleu les desigualtats socials, i denuncia la inacció dels polítics:

"La pandèmia coronavirus ha deixat al descobert la desigualtat social, les injustícies històriques socials, la incompetència dels poders públics que han sorgit en els darrers mesos. És una gran responsabilitat dels qui han governat el país els darrers anys".

Encara al Brasil, la Universitat d'Oxford ha començat a provar l'eficàcia de la vacuna que impulsa per combatre la Covid-19.


Fins a 2.000 persones seran vacunades, i convertiran el Brasil en el segon país, després del Regne Unit, a provar amb humans un possible remei.
 

Senyals d'alarma a l'Argentina

A Sud-amèrica, la situació del Brasil, el Perú i Xile és complicada, i contrasta amb la de l'Argentina, que té molts menys malalts i molts menys morts. Amb tot, a l'Argentina ja s'hi comencen a sentir senyals d'alarma.

El ritme de contagis es dispara i es preveu que, si les coses no canvien, el sistema sanitari de l'àrea metropolitana de Buenos Aires, la capital argentina, es col·lapsarà d'aquí un mes.

L'evolució de la Covid-19, de fet, és força preocupant a tota l'Amèrica Llatina, on ja ha causat la mort de més de 100.000 persones, entre les 477.000 víctimes mortals de tot el món.

ARXIVAT A:
Brasil Jair Bolsonaro Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut