La moció només ha obtingut el suport de Cs i PP (ACN)

Fracassa la moció de censura de Cs contra Torra entre acusacions de "fake" i "farsa"

La moció ha estat rebutjada per 40 vots a favor, 76 en contra i 17 abstencions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Moció de censura

Rebutjada al Parlament de Catalunya la moció de censura presentada per Ciutadans contra el president Quim Torra, que només ha aconseguit el suport de Cs i el PP.

La moció ha estat rebutjada per 40 vots a favor, 76 en contra i 17 abstencions. Hi han votat a favor Cs i PP. En contra, els comuns, la CUP, ERC i JxCAT. El PSC s'ha abstingut.

 

Pere Aragonès felicita Quim Torra després de superar la moció de censura (Mariona Puig/ACN)


"No surten els números"

Miquel Iceta, del PSC, ha obert la tanda de les intervencions dels grups parlamentaris i s'ha adreçat directament a la portaveu del partit taronja, Lorena Roldán, que s'ha proposat com a candidata a la presidència de la Generalitat. Iceta s'ha expressat així:

"Vostès diuen 'Que bonica seria una Catalunya en què no es parlés del procés'. Màgia Borràs. Com que no volen que se'n parli, que no se'n parli. Això sí que seria un unicorn amb l'arc de Sant Martí."

"No podem deixar de parlar d'un problema que existeix. I qui vulgui adquirir la condició de president de la Generalitat, alguna cosa haurà de dir-los als que no pensen com ella o ell, a l'altra meitat del país."

"Som i serem contundents en la defensa de la legalitat, però no oblidem la naturalesa política del problema que tenim entre mans"

Iceta ha recordat que, encara que el PSC votés a favor de la moció de Cs, la proposta no prosperaria:

"A aquesta moció de censura no li surten els números. És una moció de censura condemnada al fracàs. I, si volen demostrar que la unitat dels constitucionalistes és el que els mou, no ataquin els constitucionalistes."

Iceta també ha rebutjat que Cs faci qualsevol tipus de vinculació dels socialistes amb la violència: "No s'atreveixin a imputar al PSC qualsevol mena de complicitat, comprensió o tolerància amb els que practiquen la violència de la qual hem estat víctimes!", ha dit.

Lorena Roldán, al seu torn, ha retret a Iceta la falta de suport a la moció de censura:

"Això no és una qüestió de números; és una qüestió de decència moral."

Jéssica Albiach, portaveu de Catalunya en Comú Podem, ha estat la següent a intervenir: 

 "És una moció de cara a la galeria. Vostès s'omplen la boca parlant dels xiringuitos del procés, però no tenen cap respecte per les institucions dels catalans. No entrarem al joc de Cs, i demanem que cap altra força política ho faci. Tots sabem de què va aquesta moció de censura fake. Es pot i s'ha de fer oposició sense tanta gesticulació ni tant discurs d'odi, sense banalitzar el terrorisme d'ETA ni aplicar tàctiques de terra cremada."

 

 

"Ciutadans no és solució: és problema. Per això mai no pot ser alternativa. Igual que vam votar que no a Torra per la seva visió reaccionària de Catalunya, votarem que no a Roldán, que cada dia incita a l'odi. Quan l'escolto no sé si viu a Matrix o en una pel·lícula de Tarantino".

Albiach ha sentenciat: "Quan vostès governen, són un veritable perill públic. Els primers mesos de 'trifachito' d'Andalusia han retallat els drets i llibertats de les classes populars."
 


Lorena Roldán ha respost a Albiach: "Vostè ha fet ciencia ficció de la bona. Això no és una moció a Cs; és una moció a Torra. Vostès han preferit atacar el constitucionalisme i posar-se del costat del senyor Torra. Passaran a la història per ser els còmplices perfectes del nacionalisme."

Vidal Aragonès ha parlat en nom de la CUP:

"La moció de censura és una farsa. S'intenta criminalitzar el president de la Generalitat, els grups de govern, el conjunt de l'independentisme i, fins tot, el conjunt del poble de Catalunya." 

 

 

Tot i que el diputat de la CUP ha expressat el seu desacord amb moltes polítiques del govern Torra, ha assegurat que "volem treballar en una unitat estratègica de l'independentisme i contra la repressió". I sobre el vot a Ciutadans en aquesta moció de censura, ha estat categòric: 

"No farem mai el joc a aquells que volen dividir i violentar la societat de Catalunya".

I ha estat molt crític amb l'orientació política del partit liderat per Lorena Roldán:

"No han tingut problema a compartir candidatura amb grups d'extrema dreta que fins i tot negaven l'Holocaust. No tenen problema a governar a Madrid o Múrcia gràcies als vots de l'extrema dreta."

Vidal Aragonès també s'ha dirigit al PSC: "Semblaria que han provocat eleccions per governar amb Cs. Diguin ja que no ho faran o quin diàleg hi haurà amb Catalunya, amb el dret a l'autodeterminació, i quines propostes polítiques hi haurà per a les classes treballadores."

Per la seva banda, Alejandro Fernández, del PP, ha fet referència al fet que no hi hagi prou vots perquè surti endavant la moció de censura, malgrat que els quatre diputats populars hi votaran a favor: "Guanyarem el debat encara que perdem la votació", ha dit. Li ha retret al PSC la seva posició i ha volgut llençar un missatge d'"esperança", ha dit, als no independentistes.

"La solució al procés arribarà amb un govern no nacionalista. No hi ha dreceres. Tindrem tota la paciència que faci falta. I el dia de l'alternança arribarà."

 


Lorena Roldán li ha agraït al PP el seu suport al que ha anomenat "moció per la convivència":

"Gràcies al PP per demostrar que avui la lluita contra el nacionalistes segueix valent la pena. Això no va de retrets, per més errors que s'hagin pogut cometre. Va de protegir els catalans i recuperar la convivència a Catalunya". 

En el torn de rèplica, Fernández s'ha tornat a adreçar a Iceta, del PSC: "Vostè ha fet un paperot. No té perdó. El problema és si som capaços d'anar junts. Crec que avui ha decebut milers de catalans". 

Per la seva banda, Sergi Sabrià, d'ERC, ha estat dur amb Lorena Roldán en el seu torn de paraula:

"Vostès són els amos de convertir el Parlament en un plató de televisió. Tenen la seva petita victòria. Són millors que nosaltres en jugar a aquesta partida. Però aquí no es ve a jugar a això. Això no es guanya a la tele. Vostè és incapaç d'arribar a acords. Aquí es guanya amb 68 diputats; la seva antecessora comptava millor que vostè."


Sabrià també ha criticat la posició del PSC.

"Senyor Iceta, d'això sí que se n'han de desmarcar. No poden apuntar-se a la confusió entre independentisme i terrorisme. Sap que és absolutament fals. Intentar col·locar-se al mig i parlar de diàleg no cola. Avui ens costa molt saber la diferència entre PSC i Cs. On És el PSC? El de la immersió lingüística? La seva abtenció no serveix per tapar-li les vergonyes, no hi ha equiidistància possible. Prenguin partit per la democràcia."

I ha sentenciat: "Volem ser sempre, sempre, sempre part de la solució. I la solució sempre serà votar i guanyar."

Roldán ha respost atacant Sabrià:

"Vostè mateix es va aixecar en aquesta cambra a defensar presumptes terroristes. Això sí que és un xou i una vergonya. Per què eren els explosius? Per al correfoc? Per celebrar la república? Com poden venir i treure pit després de les informacions que coneixem? Després que persones detingudes han assenyalat Torra?"

 

Roldán ha anat encara més enllà:

 "Ara entenem per què es dediquen a defensar presumptes terroristes. Perquè els porten a les seves llistes. El repto que surti aquí i condemni explícitament la violència dels comandos radicals separatistes."


I la resposta de Sabrià:

"Sempre defensem les vies pacífiques per tirar endavant qualsevol projecte polític. Aguantem que ens diguin xenòfobs, comandos… Però això és incompatible amb dir que parlen per al conjunt de la ciutadania. Fan servir un lema de la Falange." 

L'últim a intervenir abans de la votació ha estat Albert Batet, de JxCat. En un to pausat, ha volgut rebatre els motius pels quals Cs assegura que ha presentat la moció de censura. "No tot s'hi val. Els veiem molt nerviosos i desesperats", ha dit.

 

  

"Sempre defensarem que vostès es puguin presentar a unes eleccions, que puguin tenir drets polítics. Només demanem que també ens ho deixin fer a nosaltres"


Batet ha demanat a Roldán: "Deixi d'utliltzar els recursos públics de tots els catalans per intentar remuntar en les enquestes."

I Roldán li ha respost: "Sap per què no he parlat del 155? Perquè, si jo soc presidenta, no l'haurem d'aplicar, perquè complirem amb la Constitució i les lleis." 

I ha afegit: "Torra és pitjor que Puigdemont. Perquè aplaudeixen, legitimen i defensen la violència, presumptes terroristes. Condemni la violència dels comandos separatistes", ha insistit. "Volem tornar la normalitat a Catalunya", ha conclòs.

La votació ha estat pública d'un per un de tots els diputats, i ha començat per Carlos Carrizosa. Hi ha hagut alguns aplaudiments quan s'han pronunciat els noms de Toni Comín i Carles Puigdemont.

 

 

ARXIVAT A:
Moció de censura Cs PSC En comú
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut