Un migrant que serà expulsat a Turquia ensenya un paper contra les deportacions al centre de Mòria, a Lesbos (Reuters)

Grècia paralitza les deportacions de migrants fins divendres per l'allau de peticions d'asil

L'ACNUR denuncia que tretze de les expulsions fetes dilluns podrien ser il·legals perquè els migrants no van poder presentar la petició d'asil
Redacció Actualitzat

Grècia ha ajornat fins divendres la deportació de migrants i refugiats a Turquia, en virtut de l'acord a què han arribat aquest país i la UE. És el que asseguren fonts governamentals turques.

El govern grec ha rebut una allau de peticions d'asil des que va començar el procés de deportacions i ha decidit aturar les expulsions perquè, abans d'executar-les, s'ha de resoldre cada petició. "Abans de retornar-los s'ha de clarificar la seva situació", ha afirmat el portaveu de la coordinadora del govern grec per a la gestió dels refugiats, Jorgos Kyritsis.

El portaveu ha admès que l'arribada de peticions d'asil "d'últim minut" els ha plantejat un "problema pràctic". I més, tenint en compte que només han arribat a Grècia 30 funcionaris de l'Agència Europea de Suport a l'Asil, amb els traductors respectius, dels 400 que va prometre la Unió Europea.

La decisió de Grècia arriba després que l'Alt Comissionat de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats ha alertat que tretze de les més de 200 deportacions de migrants fetes dilluns, primer dia d'aplicació de l'acord entre Turquia i la Unió Europea per frenar la crisi migratòria, podrien ser il·legals. Els afectats, la majoria afganesos, no haurien pogut presentar una petició d'asil perquè la policia grega se'n va "oblidar" i, per tant, hi hauria hagut indefensió, segons ha explicat al diari "The Guardian" el director de l'oficina europea de l'ACNUR, Vincent Cochetel.

Desenes de migrants bloquejats a l'illa de Lesbos han protestat darrere el filferro que els encercla amb el crit "Volem llibertat" i amb pancartes amb lemes com "Ningú és il·legal".

Les persones que arriben il·legalment a Grècia des del 20 de març són retornades a Turquia, sempre que allà no corrin perill i després de valorar les peticions d'asil que presenten.

NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut