Espadaler demana esgotar la legislatura per evitar un clima "preelectoral permanent"

El número dos de la candidatura, Martín Rodríguez Sol, fixa en un 60% de vots el mínim que l'independentisme necessita per pressionar l'Estat
Actualitzat

El candidat d'Unió Democràtica a la presidència de la Generalitat, Ramon Espadaler, s'ha mostrat partidari de completar la legislatura després de les eleccions del 27 de setembre per tal de "no estar en un àmbit preelectoral permanent", en contra de la proposta de Junts pel Sí de fer uns nous comicis després d'una transició nacional de 18 mesos.

"Hi ha qui fa una aposta de convertir aquestes eleccions en plebiscitàries i en té prou amb un punt en el programa. Encara que sigui per 18 mesos, s'ha de governar"

Espadaler creu que el proper mandat ha de durar quatre anys per garantir la recuperació econòmica i revertir la situació de les relacions de Catalunya amb la resta de l'estat, amb la qual ha dit que Unió està "profundament incòmoda".

En la presentació pública de la candidatura dels demòcratacristians, que aquest dimecres ja la van registrar, el secretari general d'UDC ha garantit que el seu partit "no farà les polítiques del tripartit" i ha situat com els seus eixos programàtics l'aposta per l'economia productiva, autònoms i pimes i la defensa dels drets de les famílies.

El presidenciable d'Unió ha criticat les darreres declaracions del govern espanyol, Mariano Rajoy, i li ha retret que la possibilitat de canviar la Constitució, "més que un diàleg sobre la reforma, ha estat un monòleg" perquè ell mateix ha tancat el debat. Espadaler ha insistit que els democratacristians volen abordar la relació Catalunya-Espanya des del diàleg i no des de la ruptura: "no pactarem amb rupturistes ni amb els que van contra els interessos de Catalunya", ha assenyalat.

Rodríguez Sol exigeix una majoria qualificada de vots independentistes

D'altra banda, el número dos de la candidatura d'Unió, Martín Rodríguez Sol, ha fixat en un 60% de vots el mínim que l'independentisme necessita per pressionar l'Estat. En una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio", l'exfiscal superior de Catalunya ha avisat que una victòria només en escons deixaria el "sí" en una posició dèbil.

"Jo estic convençut que això exigeix una majoria molt qualificada i que no és seriós dir que només amb una majoria d'escons això legitimaria un camí diferent, un camí nou i un camí amb aquestes conseqüències"

Rodríguez Sol ha pronosticat una victòria de Junts pel Sí el 27-S, però sense majoria absoluta i amb "una majoria que probablement tampoc li permetrà governar" i s'ha mostrat esperançat que un canvi en el govern espanyol permeti celebrar una consulta legal i acordada amb l'Estat, com es va fer al Quebec i a Escòcia.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut