Els treballadors de Desigual aproven àmpliament treballar 4 dies amb menys sou

El sindicat UGT creu que tot el procés és impugnable i no descarta portar-lo als tribunals
Actualitzat
TEMA:
Drets laborals

Els treballadors de la seu central de l'empresa de moda Desigual treballaran quatre dies a la setmana i, per tant, tindran un cap de setmana de 3 dies. Això sí, amb un 6,5% menys de salari.

La gran majoria dels 500 treballadors, un 86%, ha votat sí a aquesta proposta de l'empresa en el referèndum que s'ha fet aquest dijous. La participació ha estat del 98%. Perquè la proposta tirés endavant, calia que hi votessin a favor almenys dos de cada tres treballadors i els resultats, assegura l'empresa, "han superat les expectatives".

A partir d'aquesta mateixa setmana, doncs, els empleats passaran a treballar de dilluns a dijous --un dels quals amb teletreball si ho volen--. Això correspon a una reducció del 13%.

Desigual, que va tenir pèrdues l'any passat, assegura que amb la seva proposta compensa els empleats assumint la meitat de l'impacte, i nega que sigui un estalvi de costos. L'objectiu de la mesura, hi afegeix, és afavorir la conciliació, la flexibilitat i el benestar del treballador.

"L'objectiu és que la nostra gent estigui millor, que tinguem més conciliació, més flexibilitat, que és cap on va el món. Ens servirà per mantenir el talent i atreure'n", va assegurar la directora de recursos humans de Desigual, Coral Alcaraz.

Però, què passarà si algun empleat es nega a acceptar aquest canvi de les seves condicions de treball? L'empresa ha confirmat a TV3 que es va informar els treballadors que, en cas de guanyar el sí, qui no volgués acceptar la jornada de 4 dies havia de rescindir el seu contracte i cobrar una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 9 mesos. L'empresa s'acull a l'article 41.3 de l'Estatut dels Treballadors per justificar aquesta mesura.

El sindicat UGT titlla d'il·legal el procés perquè, entre altres coses, acusa la companyia de no haver format una taula de negociació amb els representants legals dels treballadors, tenint en compte que a la seu central de Desigual no hi ha comitè d'empresa.

La UGT ja ha rebut consultes d'uns quants treballadors de l'empresa.

La setmana laboral de 4 dies, més enllà de Desigual

La Covid ha tornat a posar sobre la taula el debat sobre la jornada laboral de 4 dies a la setmana, amb horaris més flexibles. Ja s'obre pas en diversos països tant d'Europa com de la resta del món i ara comença a arribar a casa nostra, amb altres exemples que se sumen al de l'empresa del sector tèxtil.

L'altra empresa que ha proposat reduir la setmana laboral a 4 dies és Telefónica. L'empresa de telecomunicacions també té damunt la taula la reducció de temps i sou.

En aquest cas, empresa i sindicats han pactat, via conveni col·lectiu, una prova pilot de quatre dies a la setmana amb una reducció del 15% del salari (era del 20%, però la companyia la compensa assumint-ne un 5%). El període de prova va començar aquesta setmana i s'allargarà fins a finals d'any. A Catalunya, només 10 treballadors dels 250 a qui anava dirigida la iniciativa s'hi han apuntat.

ARXIVAT A:
Drets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut