Els incendis a l'Amazònia tenen efectes a milers de quilòmetres

Els incendis a l'Amazònia augmenten el retrocés de les glaceres dels Andes

Això pot afectar l'accés a l'aigua potable de milions de persones
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Els incendis a la selva amazònica poden accelerar la desaparició de glaceres als Andes, font d'aigua potable per a milions de persones. Així ho suggereix un article publicat a la revista Scientific Reports.

La fusió de les glaceres dels Andes és cabdal perquè milions de persones tinguin accés a aigua potable. Però aquesta mena d'immensos embassaments glaçats estan en perill degut a la reculada que pateixen per l'escalfament global.

Però tenen una altra amenaça. Un equip d'investigadors brasilers i francesos liderat per Newton de Magalhães Neto, de la Universitat Estatal de Rio de Janeiro, ha estudiat per primer cop la possible influència dels incendis a la part sud-oest de la selva amazònica, que s'estén pel Brasil, el Perú i Bolívia. I han arribat a la conclusió que el carbó negre que s'emet amb els incendis que hi ha en aquest bosc tropical arriba a les glaceres dels Andes i contribueix a fer que ocupin cada vegada menys superfície.

El carbó negre ajuda a fondre el gel

Els investigadors han elaborat un model per simular els efectes de la crema de biomassa a la conca de l'Amazones en la glacera de Zongo, a Bolívia. Per això han fet servir dades sobre el moviment de les columnes de fum, les precipitacions i la fusió de les glaceres.

Han descobert que alguns aerosols produïts en els incendis, com el carboni negre, són transportats pel vent cap als Andes i allà es dipositen en la neu. Un cop allà, provoquen un increment en la fusió, perquè redueixen l'efecte albedo -la reflexió de la radiació solar. El resultat és un augment de temperatura que afavoreix la fusió del gel.

Els autors afegeixen que la pressió per la producció d'aliments pot fer augmentar el nombre d'incendis per crear àrees de conreu. Això implicaria una producció més gran de carboni negre i un impacte superior en les glaceres andines.

Les projeccions de l'IPCC (Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic) apunten cap a un clima més sec a l'Amazònia. I això incrementaria encara més el risc de grans incendis en aquests boscos.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica Incendis Amazònia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut