Els béns que l'Església catòlica s'ha apropiat sense dir-ho a ningú

El govern de Pedro Sánchez publicarà la llista de béns inscrits per l'Església Catòlica al registre de la propietat des del 1998
Actualitzat

El Ministeri de Justícia s'ha compromès a fer pública la llista de bens que ha registrat l'Església Catòlica aprofitant una modificació de la Llei Hipotecària, aprovada pel govern de José María Aznar. Són bens que no tenien propietari conegut al registre.

La majoria eren de domini públic, com la mesquita de Còrdova o la catedral de Palma, però també hi ha casos que es troben dins de finques privades.

Poden ser a dalt d'un cingle, en una plaça pública o en una finca privada. A Catalunya es calcula que l'Església hauria immatriculat unes dues mil ermites, cases rectorials o terrenys que fins ara no estaven inscrits en el registre de la propietat a nom de ningú.

Joan Casajoana és un pagès del Bages amb una finca familiar ancestral. El bisbat s'ha quedat amb l'ermita i la casa rectorial de dins de la seva finca. Denuncia indefensió, perquè, segons ell, l'Església hauria actuat d'amagat. Per això espera que el govern espanyol publiqui aviat el llistat.

"Això és molt important perquè el que realment s'enteraran és que cony ha fet l'església en silenci, de forma oculta, sense consultar a ningú, sense informacions públiques. Actuant els bisbes com a notaris, han ficat el seu nom en infinitat de patrimonis. I d'aquests patrimonis que estan als seu nom poden hipotecar, poden vendre, poden llogar, poden fer el que vulguin."

Antoni Matabosch, delegat d'Economia de l'Arquebisbat de Barcelona, assegura que tot el que l'Església ha registrat al seu nom ho ha fet amb títols antics de propietats, basant-se en:

"El cadastre o l'ús de fa segles o que la va edificar el poble o els parroquians de la parròquia. Si hi ha una discussió, hi ha el que es diu usucapió. Tu pots inscriure al teu nom una cosa que fa molts anys que l'has usat i tothom reconeix que és teva."

A l'octubre hi ha prevista la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya sobre immatriculacions. Hi assistirà una delegació d'afectats de Navarra, on es calcula que l'Església hauria immatriculat més d'un miler de propietats en els darrers anys.

 

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut