La perspectiva de preus més alts de petroli i gas acaba impactant, de retruc, en el preu de l'electricitat (Pexels/Fox)

El preu de l'energia amenaça la recuperació postpandèmia

El petroli arriba als 90 dòlars per primer cop des del 2014
Redacció Actualitzat
TEMA:
Rússia

El preu d'un barril de petroli Brent ha superat avui els 90 euros per primer cop des del 2014, un 2,16% més que ahir. La possibilitat de sancions a Rússia per part dels Estats Units, que comportarien una retallada del subministrament de petroli, han estat l'argument per disparar l'especulació als mercats.

Unes eventuals sancions impactarien també en el mercat del gas; de moment, i gràcies a les importacions via vaixell des dels Estats Units, la cotització del gas a Europa es manté al voltant dels 90 dòlars; molt per damunt de la mitjana històrica, però lluny dels màxims que va assolir l'any passat.

Rússia és el principal proveïdor de gas a Europa; de moment, Gazprom ha complert els seus contractes de subministrament, però qualsevol interrupció en ple hivern, amb els estocs a la baixa, tornaria a disparar els preus.

Segons el Fons Monetari Internacional, l'escalada del preu de l'energia és un dels principals riscos per a l'economia mundial; l'FMI ha revisat les seves previsions de l'octubre passat, i ara admet que el pic d'inflació es pot allargar durant el 2022, molt més enllà del que es pensava.

Impacte en el preu de la llum

La perspectiva de preus més alts de petroli i gas acaba impactant, de retruc, en el preu de l'electricitat.

De moment, segons la subhasta d'avui, la llum costarà demà al voltant dels 230 euros el megawatt / hora; són preus que, com en el cas del gas, queden per sota dels màxims de finals del 2021, però que són quatre vegades més cars que el 27 de gener de l'any passat.

Al llarg de l'última setmana, el preu de l'electricitat ha tornat a pujar a Europa, al ritme de l'encariment del gas i l'arribada del fred de l'hivern.

Són factors que, en molts casos, s'escapen del control dels consumidors. Però hi ha eines per mirar d'entendre com funciona el sistema i prendre decisions per estalviar.

Eines que recull un especial interactiu que ha preparat el 324.cat, que dona informació sobre els diferents tipus de contractes, explica com funciona el mercat elèctric i, fins i tot, ajuda a calcular quant ens costa posar una rentadora segons el moment del dia.

Moltes companyies estan actualitzant tarifes i els experts recomanen tenir clar, d'entrada, la diferència entre mercat lliure i regulat.

 

ARXIVAT A:
Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut