El certificat es basaria en testos PCR i anàlisi serològica (EFE)

El passaport immunitari del pla de desconfinament d'Oriol Mitjà, gairebé descartat

El pla, que el grup treball ha entregat aquest dimarts al govern, ja reconeixia dificultats tècniques i ètiques per aplicar aquest passaport d'immunitat
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Una acreditació d'immunitat per a tots els ciutadans per certificar el seu estat immunitari i capacitat infectiva és una de les recomanacions del Pla de Gestió de l'Epidèmia per SARS-CoV-2 a mitjà termini, anomenat, abreujat, Pla de Desconfinament. La decisió, però, depèn de l'aprovació del govern i, de moment, ha quedat pràcticament descartada.

El pla ha estat elaborat per un grup de treball de 17 persones sota la direcció d'Oriol Mitjà. Pel que fa al document d'acreditació d'immunitat, l'objectiu és determinar quines persones no tenen risc d'encomanar la infecció per SARS-CoV-2.

En un tuit publicat a mig matí, Oriol Mitjà es queixava de "filtracions incorrectes".

 

 

Segons el document, l'acreditació de l'estat immunitari permetria retornar de forma segura al lloc de treball i recuperar interaccions socials. Recalca que hauria de ser personal, privada, verificable, transportable, i hauria de garantir els criteris bioètics, de privacitat, protecció de dades i igualtat d'accés.

Classificats amb tres colors

El certificat tindria un d'aquests tres colors: vermell, groc o verd. El vermell seria per a les persones que hagin donat positiu en el test de PCR o persones que hagin tingut un contacte directe amb un positiu. Aquestes persones hauran d'estar aïllades 14 dies fins que el test doni negatiu.

El color groc seria per a les persones que han donat negatiu en un test PC fet de menys de 30 dies i resultat serològic IgG negatiu. Indicaria que aquella persona no té una infecció activa i té poc risc de contagiar, però no està protegida. Podrà mantenir interacció social i treballar amb precaucions. Si està en un grup de risc, caldrà repetir test PCR cada 30 dies.

Finalment, el color verd seria per als que donin resultat serològic IgG positiu –tenen anticossos- i resultat PCR negatiu. Significa que la persona ja ha passat la infecció i probablement està temporalment immunitzada. Podrà mantenir interacció social i treballar, però haurà de confirmar el seu estat al cap de sis mesos.

El Certificat Digital estaria en format paper o via app. Permetria l'entrada a certs espais amb alt risc de transmissió -hospitals, empreses, edificis públics, avions, etc.- d'una forma anònima, amb una barrera automàtica amb lector QR.

 


El grup de treball recomana que la mesura es valori "en funció de l'experiència internacional, i tenint en compte consideracions ètiques i un cop s'hagi comprovat que la sensibilitat i especificitat del test serològic és adequada".

Problemes socials i ètics

En el document s'apunten alguns possibles problemes socials, com ara que "atorgui privilegis a les persones positives a la prova serològica i que accentuï desigualtats entre els positius i els negatius":

"Pot acabar penalitzant aquells que han actuat de forma responsable i solidària durant el confinament."

També comenta que "algunes indústries/grups socials podrien estar més penalitzades que d'altres". Per això, "s'hauria de plantejar la possibilitat de donar suport financer en una situació improbable en què els negatius no puguin treballar".

Però també considera que "podria ser un incentiu perquè algunes persones (p. ex., joves) intentin infectar-se per poder fer vida 'normal'".

Protegir les dades personals

El grup recalca la necessitat que "les limitacions ètiques siguin valorades en detall per experts en bioètica i dret de les persones".

Entre les consideracions bioètiques, el document assenyala la vigència temporal de la mesura:

"Aquesta és una mesura d'emergència i extraordinària, hauria de tenir una durada temporal determinada, i desaparèixer quan sigui possible".

Caldria que s'entengués, diuen, com "una mesura per minimitzar la mobilitat de persones amb potencial risc de contagi i permetre la mobilitat amb persones amb baix risc de contagi". El seu ús s'hauria de limitar "a espais i situacions determinades amb alt risc de transmissió".

Sobre la privacitat i confidencialitat de les dades, comenta això:

"Caldria establir, a priori, mecanismes de retiment de comptes transparents, continuats i verificables democràticament/societat civil de tota la informació recollida (no només per part del govern, sinó, especialment, per part de les grans operadores telefòniques i de cerca de dades online)."

Fins i tot considera "escenaris en què aquestes activitats de seguiment passiu no fossin considerades ètiques (i per tant, no es fessin)".

També remarca que cal evitar tant possibles mercats de dades personals com "control de les dades per part de les grans tecnològiques i de l'Estat cap al ciutadà".

La mesura no es posaria en marxa sense una avaluació de l'impacte en el tractament de dades personals. Per això, caldria l'informe de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades.

Segons el document, el certificat "podria ser emès per entitats públiques (lligat a la història clínica de SisCat), però també privades".

El grup de trebal assenyala que governs d'alguns països, com Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units, entre d'altres, i alts oficials de salut de la Unió Europea estan avaluant la necessitat de crear una acreditació d'aquest tipus, però que no s'han publicat documents definitius al respecte.

 

Aquest és el document elaborat pel grup de treball:

 

 

Eines i estratègies pel des... by Moderador Noticies Web on Scribd

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Protecció de dades
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut