Pepe Serra, fins ara director del Museu Picasso, será el nou director del MNAC. (Foto: EFE)

El director del Museu Picasso de Barcelona, Pepe Serra, dirigirà el MNAC

L'actual director del Museu Picasso de Barcelona, Pepe Serra, dirigirà el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), segons la proposta del patronat del museu, que comunicarà la seva decisió a la Junta de Museus per a la seva aprovació. Segons el protocol previst, passat el tràmit de la Junta de Museus, el govern de la Generalitat nomenarà oficialment el nou director. Una vegada fet el nomenament, l'Ajuntament de Barcelona convocarà un concurs internacional per escollir el nou director del Museu Picasso de Barcelona.
Actualitzat
El patronat del MNAC, presidit pel vicepresident del museu, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en absència del president, Narcís Serra -oncle del candidat-, s'ha reunit en sessió extraordinària i, d'acord amb la proposta de la comissió d'experts encarregada d'avaluar les candidatures presentades ha resolt proposar el nomenament de Pepe Serra Villalba per assumir la direcció del MNAC.

El comitè encarregat d'analitzar el perfil i els projectes dels candidats estava integrat per Miguel Zugaza, director del Museu del Prado; María Bolaños, directora del Museu Nacional d'Escultura; Bartomeu Marí, director del MACBA; Josefina Matamoros, directora del Museu de Ceret; Eduard Carbonell, exdirector del MNAC; el crític Daniel Giralt-Miracle; i presidit per Miquel Roca, president dels Amics del MNAC.

Amb la proposta de nomenament de Serra es tanca el procés obert el 19 de setembre passat, data en què es van fer públiques les bases de la convocatòria per renovar la direcció del MNAC, però al mateix temps s'obre un nou procés per a la seva substitució al capdavant del Museu Picasso de Barcelona.

El període de presentació de candidatures per dirigir el MNAC es va tancar el 30 d'octubre passat, i optaven al càrrec 17 candidats (10 homes i 7 dones), dels quals 12 procedien de Catalunya, 4 de la resta d'Espanya i un de l'estranger.
Entre aquests candidats hi havia set persones amb experiència com a directors de museus i quatre de procedents de l'àmbit de l'administració pública.

El 8 de novembre passat, es va constituir la comissió de valoració, presidida per Miquel Roca, en substitució de Narcís Serra, president del MNAC, qui es va retirar del procés per motius personals. Després d'analitzar la documentació presentada pels candidats, la comissió va dictaminar que set complien els requisits bàsics i finalment va seleccionar tres finalistes, dels quals va escollir "per unanimitat" Pepe Serra.

La comissió ha valorat l'experiència del candidat en l'àmbit de la gestió museística i la seva adequació als nivells d'exigència establerts per les bases de la convocatòria, i ha destacat "la seva capacitat de combinar les idees amb la pràctica de la gestió, presentant un cos teòric modern molt necessari per al MNAC, així com d'establir ponts de diàleg amb les institucions museístiques no només de la ciutat i del territori, sinó de caràcter internacional". En definitiva, la Comissió ha vist en el candidat un professional "amb la capacitat per a liderar el canvi de paradigma que el MNAC ha d'afrontar en els principis del segle XXI".

A la vista del resultat del concurs, el president del patronat, Narcís Serra, ha comunicat al conseller de Cultura la seva renúncia a la presidència del MNAC que, en les pròximes hores, comunicarà formalment al president de la Generalitat. Pepe Serra exerceix el càrrec de director del Museu Picasso de Barcelona des de l'octubre del 2006, quan va guanyar el concurs públic per substituir María Teresa Ocaña, que precisament és la seva antecessora també al MNAC.


L'Ajuntament de Barcelona convocarà concurs per dirigir el Museu Picasso

L'Ajuntament de Barcelona convocarà un concurs internacional per escollir el nou director del Museu Picasso de Barcelona. Segons ha informat l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), una vegada sigui aprovat el nomenament per la Junta de Museus i presentada al govern de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona iniciarà els tràmits per convocar el concurs internacional.
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut