El coreògraf Marcos Morau entra a la lliga dels grans teatres europeus

El director i fundador de la companyia catalana La Veronal, el valencià Marcos Morau, serà el nou artista resident de l'Staatsballet de Berlín
Ibana Piñero Capafons
TEMA:
Teatre

L'Staatsballet de Berlín ha anunciat que el director de La Veronal, Marcos Morau, serà l'artista resident de la companyia durant els pròxims quatre anys. Marcos Morau, de 40 anys, és ara mateix un dels coreògrafs més sol·licitats d'Europa, però aquest nomenament és la seva consagració internacional.

L'Staatsballet de Berlín, amb una vuitantena de ballarins, és la companyia més gran d'Alemanya i una de les més importants del continent, i està associada a la Deutsch Oper. No és la primera proposta que Marcos Morau rep per associar-se a una institució internacional.

Només l'any passat va tenir projectes a Basilea, Lió, Lisboa i Zuric. Va ser justament a Zuric on va treballar amb Christian Spuck, director artístic de l'Staatsballet a partir de la temporada que ve. La proposta d'Spuck aporta a Marcos Morau reconeixement i estabilitat professional i econòmica però també la llibertat per acceptar altres encàrrecs i sobretot, per continuar al capdavant de la companyia catalana La Veronal.

La companyia La Veronal, sense Marcos Morau, als Premis de la Crítica d'Arts Escèniques de 2022 (ACN)

I aquestes condicions són les que han fet que, aquest cop, Morau hagi acceptat:

"M'hagués agradat que m'ho haguessin ofert a una altra ciutat com a Barcelona, però la vida ve com ve. És un repte, m'agraden els reptes i anem a veure què passa."

La proposta arriba en plena maduresa creativa de Morau, que el 2013 es va convertir en la persona més jove a rebre el Premi Nacional de Dansa del Ministeri de Cultura. Amb La Veronal van crear un llenguatge propi, el Kova, que amb els anys han anat evolucionant i aprenent, fins i tot, a deixar de banda.

Un fragment de l'espectacle "Kova", de la companyia La Veronal (ACN / Marta Monforte)

Han aconseguit fites com estrenar a la Sala Gran del Teatre Nacional, inaugurar el Grec Festival, o ser la primera companyia catalana que actua a l'escenari principal del Festival d'Avinyó, el més important d'Europa, amb "Sonoma". Justament sobre el procés de creació d'aquest espectacle acaben d'estrenar al Festival de Màlaga i al D'A el documental "Sonoma, le film pas l'spectacle".

I ja estan preparant una obra nova que s'estrenarà al juliol al Festival Grec, "Firmamento" la primera que fan pensada específicament per al públic jove.

Un moment del documental "Sonoma, le film pas l'spectacle", sobre l'espectacle de La Veronal (ACN)

Ara mateix, La Veronal és la companyia catalana amb més projecció internacional. Tenen compromisos a l'agenda fins al 2025 i tot mantenint el mateix equip creatiu que als inicis, quan eren una companyia formada per acabats de llicenciar a l'Institut del Teatre i que compaginava les creacions artístiques amb la feina d'acomodadors al Mercat de les Flors.

Però malgrat l'èxit, viure de la dansa a Catalunya continua sent complicat per a ells:

"Intentar millorar les condicions dels ballarins, que puguin tenir una estabilitat, que puguin tenir famílies, que puguem tenir un lloc on assajar. Quan l'èxit artístic i professional es doni la mà amb l'èxit laboral crec que estarem més tranquils i podré dir amb certesa que sí, que ara hem arribat a on volíem"

 

ARXIVAT A:
Teatre
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut