Una infermera prepara una vacuna contra la Covid-19 (EFE / Juan Ignacio Roncoroni)

El CAC alerta de continguts falsos contra la vacuna de la Covid a les xarxes socials

Ha identificat 40 vídeos a Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube que contenen "fake news"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Xarxes socials

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha identificat 40 vídeos reproduïts en plataformes com Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube que qüestionen les vacunes contra la Covid-19 i arriben a afirmar que causen esterilitat, alteracions genètiques i, fins i tot, la mort.

Segons un informe del Consell, a la majoria dels vídeos es fan crides a no vacunar-se, com ara: "Sisplau, no es posin la vacuna" o "No permeti que li inoculin això!" També fan córrer etiquetes com "NoTeVacunes".El que més es repeteix, assegura, és la negació de la seguretat de la vacuna adduint la velocitat amb què s'han creat i l'aplicació de tècniques que es qualifiquen de perilloses, amb risc d'alteracions genètiques.

En un 40% dels vídeos, afirma el CAC, es diu que les vacunes provoquen esterilitat i afectació neuronal. "El preu d'inocular-se aquesta vacuna és que el 97% dels homes quedaran estèrils i, si són nens petits, mai desenvoluparan característiques sexuals secundàries. Seran una cosa així com andrògins, sense desig sexual", es diu en un d'aquests vídeos.

Referint-se a les nenes, asseguren que el 45% seran estèrils. A més, diuen que el dany neuronal "afectarà part de la seva escorça frontal".

Captures de diversos vídeos penjats a les xarxes inclosos en l'informe del CAC


"La Covid no mata"

En l'informe, el CAC constata que en el 27% dels vídeos es nega la necessitat de vacunes contra el coronavirus "amb missatges que trivialitzen la gravetat de la malaltia i minimitzen les taxes reals de mortalitat".

El president del CAC, Roger Loppacher, ha assegurat  que es tracta de continguts sense cap base científica que poden provocar confusió en el procés de vacunació i que suposen un risc per a la salut de les persones:

"Aquests vídeos primer minimitzen la pandèmia, dient que es pot curar amb vitamines, i sobre les vacunes el que diuen és que provoca malalties, sense cap base i sense cap explicació científica."

En algunes d'aquestes informacions es proposa prendre vitamines com a alternativa o asseguren que no ha mort ningú que no tingués patologies prèvies: "La Covid no mata. És una gran mentida", es diu en algun del material analitzat.

També se n'han extret afirmacions com que "hauríem de ser tots lliures al carrer, agafant aquesta malaltia i immunitzant-nos".

A més, en el 70% dels vídeos, el CAC assegura que aquests discursos els fan persones que es presenten com a expertes en medicina, infermeria o ciència.

L'informe del CAC compta amb la validació del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya.

Document per detectar "fake news"

D'altra banda, la Plataforma per a l'Educació Mediàtica (PEM) presentarà aquest dimarts en un seminari telemàtic un document amb recomanacions per ajudar a detectar notícies falses sobre les vacunes de la Covid.

Es diu "Detecta les fake news. Atura't, pensa i verifica" i proposa qüestionar per quin canal arriba, si es disposa de tota la informació, si té credibilitat o si les imatges i els àudios poden estar manipulats. També recomana reflexionar si és convenient compartir-ho a les xarxes.

Entre les propostes per no caure en les notícies falses proposa informar-se en profunditat, no limitar-se als titulars i apostar pels mitjans reconeguts. També es recomana no compartir res si no es té la seguretat que la informació és verídica i contrastada.


Altres informes de "fake news" durant la pandèmia

Sobre la pandèmia, el CAC ha fet dos informes, el març i l'abril del 2020, de tractaments no científics, com el del clorit de sodi i altres semblants. Un altre informe va ser a l'octubre sobre continguts que negaven la validesa de les mascaretes, les PCR o la distància social.

Els informes s'han redactat en col·laboració amb el Departament de Salut, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya.

ARXIVAT A:
Xarxes socials Coronavirus Covid-19 Vacunes
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut