Ed Sheeran durant una actuació a l'estadi de Woerthersee, a Klagenfurt, Àustria (Johann Groder/APA)

Ed Sheeran guanya la batalla legal sobre el suposat plagi de "Shape of You"

El cantant Sami Chokri va acusar Ed Sheeran de copiar un fragment de la seva cançó "Oh Why"
Actualitzat
TEMA:
Música

Ed Sheeran ha guanyat aquest dimecres la batalla legal dels drets d'autor de la seva cançó "Shape of You", l'èxit de vendes del 2017. D'aquesta manera, el Tribunal Suprem britànic ha decidit que el cantautor no va plagiar la cançó "Oh Why" de Sami Chokri, publicada l'any 2015.

Després de saber la sentència, Sheeran ha compartit un vídeo a les seves xarxes socials on diu que està content per la decisió del jutge. També ha aprofitat per defensar que aquest tipus d'acusacions "no tenen cap fonament" i lamenta que són "massa comunes":

"Sembla que les acusacions d'aquest tipus s'estan convertint en una cultura, en la qual es presenta una reclamació amb la idea que s'arribarà a un acord i serà més barat que anar a judici, encara que la reclamació no tingui cap mena de fonament."

"Això és molt perjudicial per a la indústria de la composició. A la música pop només hi ha un nombre determinat de notes i molt pocs acords."

"Si es publiquen unes 60.000 cançons al dia a Spotify, la coincidència és inevitable. Són 22 milions de cançons a l'any i només hi ha 12 notes disponibles."


El procés judicial contra Ed Sheeran i els coautors de la cançó, John McDaid -de Snow Patrol- i el productor Steven McCutcheon, van començar l'any 2018, després que "Shape of You" es convertís en la cançó més venuda al Regne Unit l'any 2017 i la més reproduïda a Spotify.
 

Sami Chokri és un artista britànic de grime (un gènere de música electrònica sorgida a Londres a la dècada del 2000 amb elements de dancehall i hip hop) que actua sota el nom de Sami Switch. Després de l'èxit de "Shape of You", Chokri va al·legar que la cançó de Sheeran era "sorprenentment similar" a la tornada d'una cançó seva, "Oh Why".
 

 

  


En un inici, l'acusació va al·legar que, en altres ocasions, Sheeran havia agafat com a pròpies idees de compositors sense el seu permís. El cantautor ho va negar i va assegurar que, si mai ha inclòs deliberadament algun fragment d'un altre artista, sempre n'ha reconegut l'autoria. 

La resposta de l'acusació va ser insinuar que Sheeran només reconeix l'autoria d'altres músics si són famosos, dient que el seu defensat "no és Shaggy, Coldplay, Rihanna o Jay-Z".

Sami Chokri arriba al judici contra Ed Sheeran a Londres, el 8 març de 2022 (Reuters/Henry Nicholls)

Ara, la decisió del tribunal, però, conclou que Sheeran no va copiar "ni deliberadament ni inconscientment" cap part d'"Oh Why" a la seva cançó "Shape of You". 

Segons explica la BBC, el jutge reconeix que hi ha "similituds entre la frase d'un compàs" de les dues cançons, però que existeixen unes diferències "rellevants" entre elles:

"Les diferències entre elles proporcionen unes proves convincents que fan pensar que la frase de la cançó de Sheeran que diu 'Oh I' es va originar mitjançant fonts diferents a la cançó 'Oh Why'."

Sheeran i els coautors John McDaid i Steven McCutcheon han publicat un comunicat on remarquen l'estrès que aquest procés legal els ha generat:

"S'ha parlat molt sobre el cost d'aquest cas. Però hi ha quelcom més a part d'un cost financer. La creativitat té un cost. Quan estem embolicats en judicis, no estem fent música ni oferint espectacles."

El comunicat també remarca la importància de l'existència d'una protecció dels drets d'autor i la llibertat que ha de tenir tothom de poder expressar-se a través de la música i l'art.

ARXIVAT A:
Música Regne Unit
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut