Detingut José Luis Moreno en una operació contra una xarxa internacional de blanqueig

En l'anomenada operació Titella s'han detingut 53 persones, entre les quals directors d'oficina bancària, advocats i un notari
Redacció Actualitzat
TEMA:
Delictes econòmics

El productor José Luis Moreno ha estat detingut aquest dimarts al matí com a presumpte cap d'una trama que hauria estafat uns cinquanta milions d'euros, en el marc d'una operació contra una xarxa internacional de malversació i blanqueig de capitals

El conegut empresari, de 74 anys, famós per les seves actuacions de ventríloc, ha estat detingut a les vuit del matí al seu domicili de Madrid en una operació en la qual s'ha detingut 53 persones implicades en la xarxa.  

Segons fonts de la investigació, a Moreno i els seus socis se'ls acusa d'estafa, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. A través d'un entramat de centenars d'empreses s'haurien apropiat de crèdits bancaris, que posteriorment desviaven i blanquejaven.

La policia ha registrat la casa de l'empresari durant 11 hores, d'on ha recollit documentació i material informàtic. A més del seu habitatge, els agents han registrat una de les seus de la seva productora a la localitat madrilenya de Moraleja de Enmedio.


Operació Titella

L'operació policial, batejada amb el nom de Titella, ha començat a primera hora del matí, simultàniament a Barcelona i Madrid. Després d'escorcolls a diferents domicilis, ha acabat amb la detenció de 53 persones, entre les quals hi hauria directors d'oficines bancàries, algun advocat i fins i tot un notari, necessaris per a la consecució del delicte, i també productors de televisió.

L'entramat empresarial creat comptaria amb més de 700 mercantils, que oferien projectes empresarials que mai es duien a terme.

"Simulaven una activitat inexistent per justificar ingressos milionaris en efectiu que generava la venda de droga", segons han explicat la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Entre les víctimes hi hauria diverses entitats bancàries i un inversor, als quals s'hauria estafat uns 50 milions d'euros amb diversos projectes fracassats.
 

Més de dos anys d'investigació

Durant la investigació que des del 2018 instrueix l'Audiència Nacional, ja es va fer una intervenció de més d'un milió d'euros en efectiu decomissats a una "mula" que treballava per a l'organització.

Aquesta persona transportava amb vehicles amb doble fons grans quantitats d'efectiu. Els diners es portaven arreu del territori i procedien de la venda de drogues dins i fora del país.

Arran de diverses denúncies d'entitats bancàries es va fer constar que, fent abús de l'operatiu bancari, l'organització havia aconseguit defraudar més d'1,3 milions d'euros.


Un banc a Malta

Els diners blanquejats tenien com a destí altres països com Suïssa, Panamà i les Maldives. La capacitat d'aquesta organització era important ja que comptaven amb la participació d'un notari a sou i entre els seus projectes també hi havia la creació d'un banc a Malta dissenyat per a la consecució del delicte econòmic.

L'actuació l'ha dut a terme, per ordre de l'Audiència Nacional, la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), en col·laboració amb la Guàrdia Civil de Barcelona.

En els últims anys, José Luis Moreno ja ha estat relacionat amb nombroses polèmiques i altres investigacions judicials, com els casos Palma Arena o la trama Gürtel.

 

ARXIVAT A:
Delictes econòmics
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut