LHS 1140b

Descobreixen una "superterra" que podria allotjar vida

La temperatura de la superfície permet l'existència d'aigua en els 3 estats possibles: líquid, sòlid i gasós
Redacció Actualitzat

Un equip internacional d'astrònoms ha descobert una "superterra", un planeta rocós i temperat que orbita a una estrella nana vermella i que per les seves característiques inicials podria contenir aigua i, per tant, és un bon candidat per albergar vida.

La revista "Nature" publica el descobriment d'aquest exoplaneta anomenat LHS 1140b, es troba a 40 anys llum de nosaltres, fora del Sistema Solar. Té un diàmetre d'una vegada i mitja el de la Terra i orbita al voltant d'una estrella més petita que el Sol.

S'anomena exoplaneta a un planeta que orbita en una estrella diferent al Sol i que no pertany al sistema solar. La NASA recull l'existència de planetes més enllà del nostre sistema solar i xifra 3.475 exoplanetes confirmats i 4.496 candidats a ser-ho.

La "superterra" i la seva estrella es troben a la constel·lació de Cetus, a 39 anys llum de distància del nostre sol.

 

Buscar vida més enllà de la Terra

Jason Dittmann, autor principal del treball i investigador del Centre d'Astrofísica Harvard-Smithsonian (Cambridge, EUA) assegura que és l'objectiu perfecte per buscar evidències de vida:

"És l'exoplaneta més interessant que he vist en l'última dècada. L'objectiu perfecte per fer una de les missions més grans de la ciència: buscar vida més enllà de la Terra."

El nou planeta va ser descobert gràcies a la xarxa de telescopis MEarth-South, dedicats exclusivament a buscar exoplanetes, que van permetre mesurar el radi del planeta. I gràcies a l'Observatori ESO La Silla (Xile), van aconseguir mesurar-ne la massa, el període orbital i la densitat. Segons aquestes mesures, LHS 1140b té un radi de 1,4 vegades la Terra i una massa 6,6 vegades la del nostre planeta.

Per la seva proximitat a l'estrella que orbita està dins dels que s'anomena "zona habitable", és a dir, que la temperatura de la seva superfície permet l'existència d'aigua en els 3 estats possibles: líquid, sòlid i gasós. I, per tant, és favorable a albergar vida.

"Pròxima b", el planeta potencialment habitable més a prop de la Terra

Però a banda d'aigua, perquè hi hagi vida, un planeta també necessita tenir atmosfera. Amb nous telescopis, s'espera observar si hi ha aigua, metà, CO2 i, fins i tot, ozó.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut