Jaume Plensa, a l'entrada de l'Hospital Sant Joan de Déu, amb l'escultura 'Ànima' al fons (ACN)

"Crec impossible separar art i vida", diu Plensa en ser investit "honoris causa"

La UAB escull l'artista barceloní pel renom internacional aconseguit amb les seves obres instal·lades en espais públics
Actualitzat
TEMA:
Art

L'artista Jaume Plensa és des d'aquest dimarts doctor "honoris causa" de la UAB. Plensa és el primer dels 5 "honoris causa" excepcionals que aquest any lliurarà la Universitat Autònoma amb motiu del 50 aniversari.

Han escollit aquest artista barceloní pel renom internacional que ha aconseguit amb les seves obres instal·lades en espais públics.

En la seva lliçó magistral, Plensa ha reivindicat l'art, la natura i el silenci.

"Crec impossible separar art i vida. Bellesa i natura. Llum i foscor. Somni i desig. Esperit i matèria. Ànima i cos. Des de sempre la meva obra ha buscat el silenci, el silenci com un desig que el nostre cos obstinadament ens nega."

Segons l'escultor, "el soroll del món és tan intens que fa falta fabricar físicament el silenci perquè existeixi".

"Un silenci poderós que ens permeti des de nosaltres escoltar i entendre als altres, que ens permeti rescatar la imatge de tots aquells que han quedat atrapats pel soroll en els plecs de la indiferència."

 

Escultura de Plensa a l'exposició "El bosc blanc", a la galeria Senda de Barcelona, el 2016

Plensa ha destacat que "l'art no serveix per a res, i és per això que és tan important".

"La seva falta d'utilitat i de funció el fa imprescindible en la vida de l'ésser humà."

Notícia relacionada: L'"Ànima" de Plensa, a l'hospital de Sant Joan de Déu

Plensa també ha fet un elogi de la vida lenta.

"A poc a poc, amb la lentitud d'una vida, he anat escampant la meva obra al voltant del món procurant, tal com deia un vell professor que l'alumne no s'adoni que està aprenent i que quan se n'adoni, que ja sigui massa tard perquè ja ho sabrà."

 

Jaume Plensa investit doctor honoris causa amb la rectora de la UAB, Margarita Arboix (ACN)

Aquest no és l'únic reconeixement que rebrà Plensa. Conegut per les seves monumentals i espectaculars escultures de bronze de rostres que conviden a la introspecció, el MACBA li dedicarà a partir del mes que ve una exposició retrospectiva que permetrà descobrir algunes obres mai vistes a Barcelona, aspectes més íntims del seu treball que potser fins ara han quedat amagats amb la seva obra en espais públics, el seu àmbit habitual d'actuació.

Notícia relacionada: L'escultura "Carmela", de Plensa, es quedarà davant del Palau de la Música

Recordant que fa més de dues dècades de l'última retrospectiva que se li va dedicar a Barcelona, a la Fundació Joan Miró, Plensa fa aquesta reflexió:

"En aquests 22 anys han passat increïblement quantitat de coses a tot el món, però gràcies potser a la falta d'atenció aquí m'ha donat temps per créixer també. Jo crec que per això l'exposició del MACBA arriba exactament en el moment adequat."

Un altre dels molts projectes a punt de culminar és l'obra que instal·larà a Montserrat d'aquí a pocs mesos.

"A l'abril instal·lem una peça al pati que hi ha abans de l'entrada a la basílica on fa tota la gent la cua per visitar la verge. Jo crec que serà preciosa."

Un altre dels projectes és "Júlia", un cap de dotze metres que s'instal·larà a partir del 20 de desembre a la plaça Colom de Madrid, i que serà la seva obra més monumental instal·lada mai a l'estat espanyol.

ARXIVAT A:
Art
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut